fbpx

Питаме Оман за втечнен газ, те се интересуват от опита си с ВЕЦ-ове

България и Оман ще подпишат в рамките на следващите два месеца Меморандум за насърчаване на двустранните отношения в областта на енергетиката. За това са се договорили по време на среща в София служебният министър на енергетиката на България Владимир Малинов и оманският му колега инж. Салим Ал Ауфи.

Документът ще позволи задълбочаване на двустранното енергийно сътрудничество в областта на нефта и природния газ, водорода, производството и съхранението на енергия от възобновяеми източници, както и потенциални инвестиции от страна на Оман у нас, посочват от енергийното ни ведомство.

По специално министър Салим Ал Ауфи е проявил интерес към опита на България в оперирането на помпено-акумулиращи водноелектрически централи като една от възможностите за съхранение на произведената от възобновяеми източници енергия.

От своя страна Малинов е споделил с колегата си, че една от водещите цели пред страната ни е осигуряването на доставки на втечнен природен газ в дългосрочен план. Той е припомнил, че след 1-ви октомври тази година ще бъде въведен в търговска експлоатация терминалът за втечнен природен газ до Александруполис, Гърция, в който страната ни е съакционер. Министрите Малинов и Салим Ал Ауфи са дискутирали възможността за доставка на втечнен природен газ за България, с което да се осигурят част от необходимите количества за предстоящия зимен сезон.

Страната ни продължава да следва заложената цел за постигане на нетни нулеви емисии към 2050 година, но това не бива да влияе негативно върху конкурентоспособността на българската икономика“, отбелязва още министър Малинов.

Двамата енергийни министри са обсъдили и потенциалното сътрудничество в областта на водорода като един от чистите източници на енергия. „България може да е входна врата за производители и търговци на водород, който да се реализира в Европа“, отбелязва Малинов. По думите му вече сме разработили съвместно с Гърция проект за изграждане на междусистемна връзка за водород, който е получил и статут на проект от общ интерес за ЕС. Румъния също проявява интерес да се включи в проекта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"