fbpx

Ръст на заявленията за кредити в еврозоната при по-негативни очаквания за икономиката

ЕЦБ публикува проучването си на потребителските очаквания през юли, като спрямо предходния месец акцентите са:

  • средните потребителски възприятия за инфлация през предходните 12 месеца са се понижили значително, докато средните инфлационни очаквания за следващите 12 месеца остават непроменени, а тези за три години напред се повишиха;
  • очакванията за номинален доход през следващите 12 месеца и ръст на разходите през следващите 12 месеца намаляват;
  • очакванията за икономически растеж през следващите 12 месеца стават по-негативни, докато очакваното ниво на безработица през следващите 12 месеца остана непроменено;
  • очакванията за ръст на цените на жилищата през следващите 12 месеца леко се понижават, докато очакванията за лихвите по ипотечните кредити 12 месеца напред остават непроменени.

Инфлация

Средният процент на възприеманата инфлация през предходните 12 месеца намалява забележимо през юли до 4,1% от 4,5% през юни. Междувременно инфлационните очаквания в едногодишния и тригодишния хоризонт остават под възприемания минал темп на инфлация. Средните очаквания за инфлацията през следващите 12 месеца остават непроменени на 2,8% за трети пореден месец, след като паднаха през май до най-ниското си ниво от септември 2021 г. Средните очаквания за инфлацията три години напред се повишават с 0,1 процентни пункта през юли до 2,4% . Несигурността относно очакванията за инфлация през следващите 12 месеца остава непроменена на най-ниското си ниво от февруари 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна. По-младите респонденти (на възраст 18-34 години) продължават да отчитат по-ниски възприятия и очаквания за инфлация в сравнение с по-възрастните респонденти (на възраст 35-54 години и тези на възраст 55-70 години). (Резултати от инфлацията)

Доход и потребление

Очакванията за растеж на номиналния доход на потребителите намаляват до 1,1% от 1,4% през юни. Намаляването на очакванията за доходи е широко разпространено сред възрастовите и доходните групи, но е по-изразено за най-ниските два квинтила. Очакванията за номинален ръст на разходите през следващите 12 месеца също намаляват до 3,2% от 3,3% през юни. Очакванията за номинални разходи са на най-ниското си ниво от февруари 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна.

Икономически растеж и пазар на труда

Очакванията за икономически растеж за следващите 12 месеца стават по-негативни, заставайки на -1,0%, в сравнение с -0,9% през юни. Междувременно очакванията за равнището на безработица 12 месеца напред остават непроменени на 10,6%, което е най-ниското им ниво от началото на анкетите.

Жилище и достъп до кредити

През юли 2024 г. потребителите очакват цената на жилищата им да се повиши с 2,6% през следващите 12 месеца, което е малко по-ниско в сравнение с юни (2,7%). Домакинствата с най-ниски доходи продължават да очакват по-висок ръст на цените на жилищата в сравнение с тези с най-високи доходи (съответно 3,2% и 2,5%), въпреки че разликата донякъде намалява. Очакванията за лихвите по ипотечните кредити 12 месеца напред остават стабилни на ниво от 4,8%. Както и през предходните месеци, домакинствата с най-ниски доходи очакват най-високи лихви по ипотечните кредити за 12 месеца напред (5,4%). Нетният процент на домакинствата, които отчитат затягане (в сравнение с тези, които отчитат облекчаване) на достъпа до кредит през предходните 12 месеца, намалява допълнително, както и нетният процент на тези, които очакват затягане през следващите 12 месеца. И двата показателя останаха близо до нивата, наблюдавани последно през второто тримесечие на 2022 г. Делът на потребителите, които са съобщили, че са кандидатствали за кредит през последните три месеца, който се измерва на тримесечна база, се е увеличил до 17,2% през юли от 16,8% през април . Броят на заявленията, идващи от групите с най-ниски доходи, продължи да нараства, достигайки най-високото ниво, наблюдавано от началото на серията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"