fbpx

ЕК принудително предлага регулация на риболова в Балтийско море

Европейската комисия предлага възможности за риболов в Балтийско море, отговарящи на научна оценка, която показва, че няколко риболовни дейности са в тежко положение.

Комисията предлага да се увеличат възможностите за риболов на херинга в централната част на Балтийско море (+ 108 %) и херинга в Рижкия залив (+ 10 %). В него се предлага да се намали уловът на сьомга в основния басейн (-36 %) и във Финския залив (-20 %), както и на цаца (-42 %). Уловът на писия ще остане непроменен. Комисията предлага да се намалят разпределените средства за неизбежния прилов на треска в западната част на Балтийско море (-73 %), треска в източната част на Балтийско море (-68 %) и херинга в западната част на Балтийско море (-50 %).

Треска

По отношение на треската в източната част на Балтийско море Комисията възнамерява да запази ограничение на улова на неизбежния прилов и всички съпътстващи мерки, които са в сила още няколко години. Тъй като обаче запасът продължава да бъде в лошо състояние, ограничението на прилова следва да бъде адаптирано към действителните нужди. Въпреки мерките, предприети от 2019 г. насам, когато учените за първи път предупредиха за лошото състояние на атлантическата треска, положението не се е подобрило. Подобно е положението при треската в западната част на Балтийско море. Поради това Комисията предлага ОДУ за прилова да се адаптира към действителните нужди и да се запазят всички съпътстващи мерки.

Морски скорпион

Размерът на запаса от херинга в западната част на Балтийско море остава значително под минималните равнища. Комисията предлага да се премахне изключението за дребномащабния крайбрежен риболов и ОДУ да се адаптира само към неизбежния прилов.

Размерът на запаса от херинга в централната част на Балтийско море се е увеличил над минималното равнище от миналата година. ICES прогнозира много положително развитие на запасите поради очакваното високо равнище на попълване, но подчертава, че прогнозата е по-несигурна от обичайното. Поради това Комисията предлага предпазлив подход и няма да предложи увеличаване на ОДУ до максималното равнище, включено в становището на ICES. Херингата в Рижкия залив е здрава и Комисията предлага ограниченията на улова да се определят в съответствие с максималния размер, препоръчан от ICES.

Писия

Въпреки че научните становища биха позволили значително увеличение, Комисията остава предпазлива, главно за да защити треската, която е неизбежен прилов при риболова на писия. Очаква се тази година да влязат в сила нови мерки за намаляване на прилова на атлантическа треска чрез алтернативни риболовни уреди.

Цаца

Размерът на запасите от цаца е намалял значително поради трайно ниските нива на размножаване. Учените предупреждават, че ако размножаването е по-ниско от очакваното, размерът на запаса може да спадне под нивата в добро здраве. Поради това в научните становища за цацата се препоръчва значително намаляване на улова. Комисията предлага ОДУ да се определи на равнище, което свежда до минимум риска размерът на запаса да спадне под минималното равнище.

Сьомга

Състоянието на различните популации на речна сьомга в основния басейн на Балтийско море варира значително, като някои остават слаби, а други — здрави. Преди три години ICES препоръча забрана на всички видове риболов на сьомга в основния басейн, за да се постигне добро равнище. Същевременно ICES прецени, че би било възможно някои видове риболов да се запазят през лятото в крайбрежните води на Ботническия залив и Оланд. ICES запази принципа на становището си за 2025 г., но намали съответното равнище на улов, тъй като процентът на размножаване намаля през последните години. Поради това Комисията предлага съответно адаптиране на възможностите за риболов и съпътстващите го правила, по-специално чрез забрана на любителския риболов на отгледана сьомга, което неизбежно води и до смъртта на дива сьомга.

Въз основа на въпросните предложения държавите от ЕС ще вземат окончателно решение за определяне на максималните количества от най-важните търговски видове риба, които могат да бъдат уловени в басейна на Балтийско море. Очаква се Съветът на ЕС да разгледа предложението на Комисията на заседанието си на 21—22 октомври 2024 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"