fbpx

Оптимизъм в промишлеността осигурява лек ръст на общия бизнес климат у нас

През август бизнес климатът у нас има лек положителен ръст от 0.5 пункта спрямо юли, като единственият принос към това е на промишлеността, всички останали сфери отбелязват спадове, отчита анкетата на НСИ.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства със 7.0 пункта (от 16.5% на 23.5%) в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата производствена активност се подобрява, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-умерени спрямо предходната анкета.

Несигурната икономическа среда продължава да е основната пречка, затрудняваща развитието на бизнеса, посочена от 53.9% от предприятията. През последния месец е регистрирано и засилване на негативното влияние на фактора „недостатъчно търсене от страната“, който измества на трето място затрудненията, свързани с недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в промишлеността прогнозите на мениджърите са за леко повишение, въпреки че преобладаващата част от тях предвиждат те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

През август показателят за бизнес климата в строителството се понижава с 2.6 пункта (от 25.9% на 23.3%), което се дължи на влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-резервирани са и прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца.

Основните проблеми за дейността на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и цените на материалите. Същевременно анкетата отчита и нарастване на отрицателното въздействие на фактора „конкуренция в бранша“.

Очакванията на строителните предприемачи относно продажните цени през следващите три месеца са в посока на увеличение.

Сериозен спад се отчита в търговията на дребно – с 6.8 пункта (от 37.3% на 30.5%). Той е в резултат на резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са по-умерени.

По отношение на продажните цени търговците на дребно предвиждат те да запазят своето равнище през следващите три месеца (виж фиг. 13 от приложението).

При услугите също се наблюдава спад, макар и не толкова отчетлив, както в строителството и търговията на дребно.

Показателят за бизнес климата в сектора на услугите намалява с 1.8 пункта (от 18.6% на 16.8%), което се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно и мненията им относно настоящото и очаквано търсене на услуги са леко влошени.

Относно продажните цени преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"