fbpx

Турция и Гърция търсят транспортни коридори, заобикалящи България

По време на 44-тото общо събрание на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в региона на Черноморско икономическо сътрудничество (BSEC-URTA), провело се в Ташкент, България е била публично порицана заради хаоса, който се създава по граничните пунктове.

Стигнало се е дотам, че Турция и Гърция се обединяват около намерението си да намерят алтернативен транспортен коридор, за да заобиколят България. Дали това ще бъде мостът, който ще свързва граничната порта Ипсала в Турция и ГКПП Кипи в Гърция, или друг маршрут с ферибот, е въпрос на преговори.

Това става ясно от позиция на участника във форума – Камарата на автомобилните превозвачи в България, публикувана във фейсбук страницата на КАПБ.

Думите по отношение на страната ни са били остри и категорични. Две от най-влиятелните международни организации – IRU и BSEC-URTA, в лицето на своите президенти са обявили, че ще предприемат всички възможни действия, за да бъдат решени тези проблеми, защото локалните действия имат глобално отражение.

Изтъква се, че докато международните транспортни организации работят заедно с националните правителства и структурите на Европейския съюз, за да позволят на автомобилния транспорт да доставя стоки по рентабилен начин, сигурно, гладко и безопасно чрез интегриран автомобилен транспорт и взаимно свързване на пазари, България прилага двойни стандарти и дискриминационни практики при заплащането на такси за паркинг и дезинфекция и не прави нищо, с което да улесни преминаването на границите.

Срамът, който българските организации, присъстващи на събитието изпитаха, е за сметка на държавата. Началото на едно значимо събитие в света на транспорта беше белязано от основателните упреци към България, която отказва да чуе предупрежденията и предложенията, които Камарата на автомобилните превозвачи и други транспортни организации постоянно отправяме. Но светът се движи напред и ако една държава пречи, просто ще бъде заобиколена“, заявяват още от Камарата.

През последните дни организацията остро реагира както на възстановените в края на юли процедури за дезинфекция на превозните средства на Капитан Андреево и Лесово, така и на ситуацията по граничните пунктове във Видин и Русе и километричните опашки от чакащи тирове.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"