fbpx

В София ще бъде първото 5-звездно регионално летище в Европа

Проектът за нов Терминал 3 на летище София е на стойност 500 млн. лв., а новият терминал ще бъде първото 5-звездно регионално летище в Европа. Комбинираните Терминал 2 и Терминал 3 ще имат пешеходна връзка помежду си, а капацитетът им ще е за 20 млн. пътници годишно. Дизайнът на новия терминал е вдъхновен от българската природа и нейните цветове. Сградата ще се състои от 3 нива и общо 34 изхода за извеждане към самолети.

Това съобщи главният изпълнителен директор на „СОФ Кънект“ Хесус Кабайеро по време на представянето на концептуалния дизайн на бъдещия Терминал 3.

Новият терминал ще включва още 52 гишета за чекиране, 13 линии за проверка с капацитет до над 3 хил. пътници на час, 6 линии за багаж. Общата търговска зона с площ от 10 декара ще има магазини, заведения и услуги. Съоръжението трябва да е готово до 2031 година.

По думите на служебния министър на транспорта Красимира Стоянова новият Терминал 3 ще бъде изцяло съобразен и с членството ни в шенгенското пространство по въздух. Благодарение на Шенген над 400 млн. души пътуват свободно, без да преминават граничен контрол, изтъква още Стоянова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"