fbpx

Бизнесът подкрепи новата линия на бедност за 2025 година

Представители на бизнеса са подкрепили предложената промяна в размера на линията на бедност, която по предложение на правителството през 2025 година трябва да бъде 638 лв. В момента линията на бедност е 526 лева. По време на провелия се днес Национален съвет за тристранно сътрудничество синдикатите са поискали промяна в методиката за определянето  на линията на бедност, а според КНСБ предложената стойност трябва да е по-висока – 667 лева, съобщава БТА.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България са обявили, че подкрепят проекта, но са обърнали внимание на липсата на информация как това увеличение ще се отрази на бюджетните разходи в частичната предварителна оценка на въздействието. Представителят на АИКБ е посочил, че не трябва да се бъркат понятията за линия на бедност и за минимална пенсия. Минималната пенсия е такава, каквато следва по формулата съгласно осигурителния принос и трудовия стаж, и няма връзка с линията за бедност, добави той.

Българската стопанска камара също подкрепя проекта за линия на бедност в размер на 638 лв., което е с 21,3% увеличение. По думите на Добри Митрев, цитиран от агенцията, председател на камарата, инфлацията за България за 2025 г. е предвидена за 2,6 процентни пункта, което означава, че повече лица ще бъдат обхванати и тяхната покупателна способност ще се повиши.

От Българската търговско промишлена палата, Съюза за стопанска инициатива и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България също подкрепиха проекта за постановление за промяна на размера на линията на бедност, като поискаха подробна информация за уязвимите групи, които ще получат социалните помощи.

КНСБ защитава искането си за по-висока линия на беднст с аргумента, че в България и Румъния населението, живеещо в риск от бедност, е съответно 30% и 32%, което е три пъти повече в сравнение с данните за Чехия, Полша и Словения. Според синдиката в риск от бедност са 1,933 млн. българи. КНСБ продължава да настоява, че методиката за определяне на линията на бедност трябва да се прецизира и да има целево разработена потребителска кошница, така че да е сигурно, че с тези политики се изваждат хората от бедността дори и с малко.

От своя страна председателят на НСТС  и финансов министър Людмила Петкова е посочила, че тази седмица ще бъдат публикувани промени в данъчните закони. Предстоят и срещи, на които ще бъде уточнено какво да съдържа средносрочният фискален план, който заедно с проектобюджета, ще бъде приет до 31 октомври.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"