fbpx

Лицемерието на санкциите: Западът плаща милиарди за петролни продукти, произведени от руски петрол

Западните съюзници са купили през първата половина на 2024 г. гориво за приблизително 2 милиарда долара, произведено от руски петрол, използвайки вратичка в санкциите. Това сочи изследване на Мартин Владимиров, директор на Програмата за енергетика и климат в Центъра за изследването на демокрацията. Като цяло износът на турски рафинерии за страните от Г-7 и ЕС през първото полугодие на 2024 г. е довел до 750 милиона евро данъчни приходи за Русия.

Анализът се представя днес на дискусия от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух и Центъра за изследване на демокрацията.

Сред акцентите на доклада, по който са работили още Вайбхав Рагунандан, анализатор на ЕС и Русия, Център за изследвания на енергетиката и Чист въздух (CREA); Айзък Леви, ръководител на екипа за политика и енергиен анализ Европа-Русия, Център за Изследване на енергията и чистия въздух (CREA):

  • Страните от G7+ са внесли през първото полугжодие на 2024 година 1,8 милиарда евро петролни продукти, получени от руски суров петрол от три рафинерии в Турция
  • Страните от G7+ са увеличили покупките на петролни продукти от тези рафинерии с 62% година за година.
  • Турция разшири зависимостта си от вноса на руски суров петрол по море от около 34% през 2023 г. до 70% през първата половина на 2024 г., възползвайки се от 5-20 долара отстъпка за барел за покупки на руския суров петрол Urals.
  • Притежаваната от Азербайджан рафинерия STAR е 98% зависима от руския суров петрол, като 73% от вноса на суров петрол се доставя от санкционираната от САЩ компания Лукойл. 87% от нейния морски износ на петролни продукти, който е насочен към страните от G7, държавите-членки на ЕС, Австралия, Норвегия и Швейцария.
  • Вносът от САЩ на петролни продукти от турски рафинерии се е увеличил с повече от три пъти на годишна база през първото полугодие на 2024 г., от което са генерирали 125 милиона евро данъчни приходи за Русия.
  • Вносът на петролни продукти от рафинерията STAR през първата половина на 2024 г. в САЩ генерира 38,3 млн. евро приходи за санкционираната от САЩ компания Лукойл — най-големият доставчик на суров петрол за рафинерията.
  • Вносът на турски бензин в САЩ за първото полугодие на 2024 г., оценен като получен от руски суров петрол, може да е захранвал около 338 782 американски превозни средства всеки месец през въпросния период
  • Общите количества суров нефт, преработени от турските рафинерии за износ на петролни продукти към страните от ЕС и Г-7 са осигурили 750 милиона евро данъчни приходи за Кремъл само през първата половина на 2024 г.

В своя предварителна публикация, засягаща доклада, „Политико“ изтъква, че вносът е технически законен поради добре известно решеение, заобикалящо санкциите. Докато ЕС и неговите западни съюзници отдавна забраниха почти целия внос на руски петрол, страните все още могат да купуват гориво с руски произход, ако то първо е преработено в друга страна, като Турция.

„Когато ЕС внася бензин от Турция, той е с 10 процента по-евтин, отколкото би бил от Саудитска Арабия“, каза Вайбхав Рагунандан, анализатор от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, цитиран от „Политико“. „Но тези спестявания изобщо не се прехвърлят на потребителите; само компаниите и търговците печелят. Някой печели от тази търговия, но това не са обикновените хора“, изтъква той.

Докато политиците на ЕС и САЩ защитиха споразумението за санкции, твърдейки, че то лишава Москва от „премия за рафиниране“ върху нейните горива, индустрията за изкопаеми горива остава спасителен пояс за руската военна машина. Според анализа данъчните приходи, събрани от Москва върху горивото, продадено на западните страни, ще позволят на Русия да набира допълнителни 6200 войници месечно, за да се бият в Украйна.

Миналата година Олег Устенко, тогава икономически помощник на украинския президент Володимир Зеленски, е посочил пред POLITICO, че Г-7 трябва да наложи „забрана за всички рафинирани продукти, отиващи в страните от Г-7“, за да намалят парите, които Кремъл може да спечели чрез посредници като Турция, Индия и Китай.

Това, което се случва, е пряко нарушение на духа на закона за санкциите, заявява Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията – „Нашата препоръка е ЕС и страните от Г-7 да забранят вноса на петролни продукти, рафинирани от руски петрол – това е толкова просто.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"