fbpx

За седми път отложиха реформата на такса „смет“

На прага на предизборната кампания партиите в парламента решиха да не дразнят излишно евентуалните гласоподаватели и масово подкрепиха предложението за отлагане реформата на такса „смет“. Тя трябваше да влезе в сила от 1 януари 2025 година, но с решението депутатите го отложиха с една година, като гласуваха промяната в едно заседание и на първо, и на второ четене.

Това е седмото поред отлагане за въвеждане на европейския принцип „замърсителят плаща“.

Основният аргумент на вносителите от ГЕРБ е, че общините не са готови да прилагат новите механизми за контрол на изхвърляните битови отпадъци и за определяне на таксата, както и това, че нормативната база не е изгладена.

Дори малко комично депутат от БСП мотивира отлагането с това, че българите нямали необходимата култура за промените и за да спестят пари щели да товарят боклуците си в колите и да ги изхвърлят другаде.

Припомняме, преди дни, когато стана ясно, че ще има отлагане, работодателските организации реигараха особено остро.

Бизнесът контрира, че изтъкваният аргумент, че общините не са готови, не е приемлив, при положение че от седем години се правят опити за въвеждане на принципа „замърсителят плаща“.

Според работодателите твърдението, че така ще се повиши таксата, са манипулативни. „Всички физически и юридически лица ще бъдат мотивирани да събират разделно отпадъците си, което ще намали както количеството на отпадъците, така и таксата за тяхното събиране, извозване, третиране и обезвреждане„ се посочва в позицията им.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"