fbpx

„Нацията новатор“ и пейджърите-бомби

След вчерашното безпрецедентно контролирано взривяване на три хиляди пейджъра, използвани от членове на Хизбула в Ливан, журналистът Калин Манолов дава анонс към отговора на въпроса как израелците са успели да сторят това (тъй като се смята, че това е акция, проведена от Тел Авив). Манолов припомня издадената от него книга „Нацията новатор“, в превод на Огнян Даскарев:

Въпреки че израелският технологичен подем става все по-известен, тези, които се сблъскват с това явление, винаги се объркват. Вицепрезидентът на NBC Universal, дошъл в Израел, за да търси партньорски дигитални медии, се учуди: „Но защо всичко това се случва в тази страна? Никъде не съм виждал такова безредие и същевременно толкова новаторство на толкова малка територия”.

В тази книга ще се опитаме да разкрием тази тайна. Защо именно в Израел, а не другаде?

Едното възможно обяснение е, че враждебността и опасностите, както нуждата, раждат открития. Други малки заплашвани страни, като Южна Корея, Сингапур и Тайван, също могат да се похвалят с внушителен растеж, сравним с израелския. Но в тези страни няма култура на предприемачеството, да не говорим за стартиращи компании, сравними с израелските.

Някои хора считат, че причината е в евреите. Понятието, че евреите са „умни” е неразделна част от западната психика. Уверихме се в това от реакцията на хората, когато им казахме, че пишем книга за причините за многобройните иновации в Израел: „Причините са ясни – евреите са умни, затова не е изненада, че новите идеи имат корени в Израел”. Но да се приписва израелският успех на стереотипи не е добър отговор на въпросите.

Идеята за единността на еврейството в генетично и културно отношение не е особено приложима за малката, изключително разнородна нация. Малобройното население на Израел се състои от седемдесет различни националности! Еврейските бежанци от Ирак, Полша, Етиопия, нямат общ език, култура, образование, или поне нямат нищо общо от две хиляди години. Дейвид МакУилямс, ирландски икономист обяснява: „Израел е противоположност на едноизмерната еврейска родина…Израел е монотеистичен културен казан с диаспора, която донесе култура, език и обичаи от четирите краища на света”.

Общият молитвеник и общият спомен за преследването и погромите имат значение, но не е ясно как тази разнородна общност може да създаде действаща държава, при това икономически процъфтяваща. И най-вече как е възможно такова общество да бъде перфектно в екипната работа и нововъведенията?

Тайната за успеха на Израел изглежда не се крие само в талантите и способностите на жителите й.

Друга често споменавана причина за израелския успех е военно-отбранителната индустрия на страната. Това е частично обяснение, но да не забравяме, че има и други страни с голяма наборна армия и развита военна промишленост. Във връзка с това трябва да зададем въпроса: какво точно в израелската армия дава подтик на предприемачеството? И защо въпреки влиянието на военните, фирмите от отбраната, антитероризма и вътрешната сигурност днес дават по-малко от 5% от израелския брутен вътрешен продукт?

Според нас отговорът е по-дълбок и сложен. Част от този отговор е в историята на индивидуални предприемачи, символи на самата страна, като Шай Агаси. Както ще покажем, тук става дума за талант, упоритост, неутолимо предизвикателство към висшестоящите, осъзната скромност. Всичко това е съчетано с уникално отношение към неуспеха, екипната работа, мисията, риска и многостранното творчество. Израел е богат с такива хора.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"