fbpx

С $3 млрд. САЩ подпомага местното производство на батерии и критични компоненти за тях

Министерството на енергетиката на САЩ е обявило плановете си да отпусне 3 милиарда долара за 25 проекта в сектора за производство на батерии в 14 щата, в рамките на усилията на администрацията на Байдън за изместване на веригата за доставки от Китай, съобщава Ройтерс.

Проектите ще увеличат местното производство на усъвършенствани батерии и материали за батерии и следват приемането на правилата за данъчни кредити за електромобили в САЩ, за да изместят производството на батерии и критичните минерали далеч от Китай.

Субсидиите финансират обработени за батерии критични минерали, компоненти, производство на батерии и рециклиране и ще генерират 16 милиарда долара общи инвестиции за проектите, като ще подкрепят 12 000 производствени и строителни работни места.

Сред проектите, което ще бъдат финнасирани са такива за производство на търговски количества аноден материал за литиево-йонни батерии от следващо поколение, както и за производство на електролитна сол, необходима за литиеви батерии.

Подкрепа получава и проектът за превръщане на отпадъците от единствената действаща мина за първичен никел в САЩ, с цел получаване на вътрешно производство на никел за най-малко 462 000 EV батерии годишно.

Министерството на енергетиката планира да отпусне 166 милиона долара на за добива на монохидрат на манганов сулфат с висока чистота (HPMSM) за химикали за батерии на електрически превозни средства. В момента над 96% от HPMSM се произвежда в Китай.

Group14 Technologies ще получи 200 милиона долара за разработване на базиран в САЩ завод за производство на силан в Моузес Лейк, Вашингтон. Най-големият източник на силан днес е Китай – материал, необходим за силиконовите батерии.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"