fbpx

Изборите в Австрия решаващи за „газовата“ ориентация на страната

Правителството, което ще поема властта в Австрия след общите избори следващата неделя, ще бъде изправено пред нарастващ натиск да диверсифицира енергийните си доставки, далеч от зависимостта от руския газ, точно когато икономиката е заседнала на задна скорост, отбелязва репортаж на Ройтерс.

Нито една партия не се очаква да спечели достатъчно места, за да има пълно мнозинство. Проучванията на общественото мнение дават малка преднина на опозиционната крайнодясна, приятелска на Русия, Партия на свободата (FPO) и резултатът може да повлияе на скоростта на енергийния преход.

Откакто Москва нахлу в Украйна през 2022 г., Европейският съюз започна бързо да замества вноса на руски газ. Алтернативните енергийни източници обикновено са по-скъпи, добавяйки към разходите, които вече са подхранвани от инфлационното въздействие на пандемията и войната.

Австрия е сред най-зависимите от руския газ в рамките на блока и през последните две години нейната инфлация изпревари средната за ЕС, въпреки че икономиката се сви, повлечена надолу от спада в нейния основен търговски партньор Германия, която се бори с енергийният преход и конкуренцията от Китай.

„Другите страни не са доволни, че Австрия все още консумира толкова големи количества руски газ“, казва Стефан Шиман-Вукан, старши икономист в Австрийския институт за икономически изследвания, цитиран от Ройтерс.

ЕС се ангажира постепенно да спре руския газ до 2027 г., а австрийското министерство на енергетиката, управлявано от Зелените, иска да ускори процеса. Въпреки това през юли Австрия все още черпи 83% от вносния си газ от Русия. За сравнение, през 2023 г. делът на газа в ЕС, внасян от Русия, е спаднал до 15%.

Зелените, по-малкият играч в правителството, ръководеха усилията за извличане на алтернативни доставки. Техният партньор, консервативната Австрийска народна партия (OVP) на канцлера Карл Нехамер, също обеща да откаже страната от руски газ.

Посочвайки доставките от Норвегия и други дестинации, министерството на енергетиката заяви, че е предприело стъпки, за да направи Австрия независима от руския газ в дългосрочен план, отбелязвайки, че страната има достатъчен капацитет за внос на неруски газ през Германия и Италия и че нейната газови хранилища са пълни над 90%.

Големата зависимост от доставките на руски газ е основен риск за икономиката и сигурността на Австрия“, се казва в изявление на министерството. „Следователно е от съществено значение за сигурността на нашата страна да намалим допълнително потреблението на газ и да спрем да купуваме руски газ, посочва още ведомството.

От FPO заявяват, че руският газ трябва да остане част от енергийния микс на Австрия, въпреки че преднината на партията намалява. Проучванията на общественото мнение показват подкрепа на FPO от около 27-29%, като нейната преднина спада до само един пункт пред OVP, като още три партии се прогнозират да спечелят близо 10% или повече.

Другите формации отхвърлят да работят под ръководството на лидера на FPO Хърбърт Кикъл, което би могло да отвори вратата за коалиции, които са по-отдадени на дистанцирането си от Русия. Понастоящем изглежда много вероятно следизборна коалиция да включва OVP, прогнозира Ройтерс.

Който и да управлява, ще трябва да се бори с икономика, която централната банка прогнозира, че ще се свие с 0,7% тази година – за втора поредна година.

Усилията за диверсификация на енергийните доставки набират скорост. Основната енергийна компания на Виена Wien Energie заяви този месец, че ще се откаже от руския газ от 2025 г.

Но рискът от енергийна криза се увеличава, след като Украйна заяви, че няма да продължи договора с Газпром, изтичащ в края на 2024 г., който транзитира руски газ до Австрия.

Внезапното спиране на руските доставки вероятно ще повиши цените на едро на газа с около 20% за два до шест месеца, казва Уолтър Болц, бивш ръководител на регулатора на комуналните услуги E-Control.

Австрия може да се справи, казват служители, посочвайки скорошно поръчано от правителството проучване, според което вносът през Италия и Германия, както и нейните резерви, могат да покрият нейните нужди.

Политиците са нетърпеливи да стимулират търсенето или да намерят допълнителни ресурси за повдигане на икономиката. FPO и OVP обещават намаляване на данъците, като лявоцентристките Социалдемократи, които са трети в анкетите, предлагат данъци върху богатството и наследството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"