fbpx

Пазарите реагират сдържано на ескалацията в Близкия Изток

Повечето акции се задържат стабилни в сряда, докато цените на петрола и някои сигурни активи се повишиха, което предполага, че влиянието на пазара от ескалиращото напрежение в Близкия Изток засега е овладяно, отбелязва Ройтерс.

Европейският бенчмарк индекс STOXX се е покачил с 0,24%, а най-широкият индекс на акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион MSCI отбелязва ръст от 1,23%, въпреки опасенията за по-широк конфликт след удара с балистични ракети на Иран срещу Израел.

Доларът-убежище се търгува близо до най-силната си стойност от три седмици спрямо еврото. Макроикономиката също подкрепя долара, като устойчивият пазар на труда в САЩ се аргументира за по-малко намаление на лихвения процент от Федералния резерв през ноември, а инфлационните тенденции в еврозоната подкрепят отслабването на Европейската централна банка този месец.

Фючърсите на американския борсов индекс S&P 500 отслабнаха с 0,19%, след като индексът на паричните средства загуби 0,9% през нощта.

Пазарите в континентален Китай бяха затворени за празника Златна седмица.

„Във веригата от потенциални шокове от пазарна волатилност геополитиката обикновено надделява над икономиката, корпоративните печалби или реакцията на централната банка – до голяма степен защото повечето играчи на пазара са лоши по отношение на ценовия риск около тези събития“, изтъква Крис Уестън, ръководител на проучванията в Pepperstone, цитиран от Ройтерс. „Ситуацията остава променлива и най-малкото успокояване или повишена агресия в реториката от Израел или Иран може да доведе до значително въздействие върху настроенията на пазарите“, прогнозира още той.

Фючърсите на суровия сорт Брент поскъпват с 1,9% до $74,99 за барел, увеличавайки ръста от 2,5% от вторник. Фючърсите на WTI в САЩ се покачват с 2,2% до $71,4 за барел, след ралито от 2,4% във вторник.

Спекулациите за израелски удар по иранските петролни полета изглеждат малко вероятни, тъй като подобен ход вероятно ще тласне цените на петрола към 80 долара, което е нежелано от съюзниците на Израел, които правят крачки срещу инфлацията“, казва Тони Сикамор, анализатор в IG.

По думите му, вместо това по-вероятни са стратегическите израелски удари по критични оръжейни фабрики и военни цели са по-вероятни.

В такава ситуация „има надежда за връщане към по-сдържания конфликт в сянка, който продължаваше между Израел и регионалните пълномощници на Иран“ през по-голямата част от изминалата година, каза Сикамор.

На други места цените на активите се движат колебливо, което предполага, че дългосрочните макроикономически опасения засега надделяват над всякакви импулсивни реакции на инвеститорите към събитията в Близкия изток, обобщава още Ройтерс.

Златото поевтиня с 0,3% до $2654,27 за унция, след скок от повече от 1% в предишната сесия, който го доближи до рекорда от миналия месец от $2685,42, тъй като бягството към долара-убежище ограничи печалбите на благородния метал.

Междувременно данните за САЩ през нощта показват солидна икономика, ден след като председателят на Фед Джером Пауъл отхвърли вероятността от ново намаление на лихвения процент с 50 базисни пункта, когато централната банка на САЩ проведе среща следващия месец.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"