fbpx

Петролът поскъпна с още 3% в очакване дали Израел ще атакува ирански петролни съоръжения

Цените на петрола се повишиха с повече от 3% в сряда поради нарастващите опасения, че напрежението в Близкия изток може да ескалира, потенциално прекъсвайки производството на суров петрол от региона, след като снощи Иран нанесе един от най-големите си ракетни удари срещу цели в Израел.

Фючърсите на Brent достигнаха най-високата си стойност от месец, скачайки с $2,42, или 3,3%, до $75,98 за барел. Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) скочи с $2,47, или с 3,5%, до $72,30 в 10:50 GMT, съобщава Ройтерс.

Преди ден и двата показателя нараснаха с повече от 5%, преди да затворят с около 2,5% по-високо.

Иран заяви рано в сряда, че неговата ракетна атака срещу Израел е приключила, като изключи по-нататъшна провокация, докато Израел и САЩ обещаха да отвърнат на удара срещу Техеран.

Това може да включва нанасяне на щети или унищожаване на петролните съоръжения на Иран“, отбелязва Тамас Варга от петролния брокер PVM, цитиран от Ройтерс.

Техеран обяви, че всеки израелски отговор на снощната атаката, която според Израел е била с повече от 180 балистични ракети, ще бъде посрещната с „огромни разрушения“.

Варга отбелязва, че отмъщението на Иран или неговите съюзници може да удари саудитски петролни съоръжения, както през 2019 г., или да доведе до затварянето на Ормузкия пролив. „Всяко от тези събития би изпратило безвъзвратно цените на петрола значително нагоре“, прогнозира той.

При допълнителна ескалация на конфликта израелската армия изпрати в сряда редовна пехота и бронирани части, за да се присъединят към сухопътни операции в Южен Ливан срещу подкрепяната от Иран групировка Хизбула. Съветът за сигурност на ООН насрочи среща за Близкия изток за сряда, а Европейският съюз призова за незабавно прекратяване на огъня.

Добивът на петрол в Иран нарасна до шестгодишен връх от 3,7 милиона барела на ден (bpd) през август, отбелязват анализатори от ANZ.

Една голяма ескалация от страна на Иран рискува да въвлече САЩ във войната“, смятат от Capital Economics и добавят, че Иран представлява около 4% от световния добив на петрол, но важно съображение ще бъде дали Саудитска Арабия ще увеличи производството, ако иранските доставки бъдат прекъснати.

Група от министри от ОПЕК+, която включва Русия, се събира по-късно днес сряда, за да направи преглед на пазара, като не се очаква промяна в политиката. Групата е настроена да увеличи добива от декември със 180 000 барела на ден месечно.

„Всяко предположение, че увеличаването на производството ще продължи, може да компенсира опасенията за прекъсване на доставките в Близкия изток“, казаха анализатори от ANZ.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия обаче завява, че цените на петрола могат да паднат до 50 долара за барел, ако членовете на ОПЕК+ не се придържат към договорените лимити за производство, съобщава Wall Street Journal, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"