fbpx

BP изоставя краткосрочните цели за намаляване добива на нефт и газ

BP изоставя целта си да намали добива на нефт и газ до 2030 г., тъй като главният изпълнителен директор Мъри Очинклос намалява стратегията на фирмата за енергиен преход, за да си възвърне доверието на инвеститорите, съобщава Ройтерс, позовавйки се на трима източници.

Представена през 2020 г., стратегията на BP беше най-амбициозната в сектора с обещание да намали производството с 40%, като същевременно бързо да расте възобновяема енергия до 2030 г. BP намали целта през февруари миналата година до 25% намаление, което щеше да я остави да произвежда 2 милиона барела на ден в края на десетилетието, тъй като инвеститорите се фокусираха върху краткосрочната възвращаемост, а не върху енергийния преход.

Листваната в Лондон компания сега се насочва към няколко нови инвестиции в Близкия изток и Мексиканския залив, за да увеличи добива на нефт и газ, информират източниците на Ройтерс.

Очинклос пое кормилото през януари и се бори да спре спада в цената на акциите на BP, която се представя по-слабо от конкурентите си досега тази година, тъй като инвеститорите поставят под въпрос способността на компанията да генерира печалби при настоящата си стратегия. 54-годишният канадец, бивш финансов ръководител на BP, се опитва да се дистанцира от подхода на своя предшественик Бърнард Лууни, обещавайки да се съсредоточи върху възвръщаемостта и да инвестира в най-печелившите бизнеси , преди всичко в нефта и газа.

В същото време компанията продължава да се стреми към нулеви нетни емисии до 2050 г. „Както каза Мъри в началото на годината… посоката е същата – но ние ще го постигнем като по-опростена, по-фокусирана компания с по-висока стойност“, заявява говорител на BP.

Акциите на BP поскъпнаха с 0,8% до 09:12 GMT.

Конкурентът Shell също забави стратегията си за енергиен преход, откакто главният изпълнителен директор Уаел Сауан пое поста през януари, като продаде предприятия за енергия и възобновяеми енергийни източници и намали проекти, включително офшорна вятърна енергия, биогорива и водород. Промяната в двете компании дойде в резултат на подновения фокус върху европейската енергийна сигурност след ценовия шок, предизвикан от нахлуването на Русия в Украйна в началото на 2022 г.

BP инвестира милиарди в нови нисковъглеродни бизнеси и рязко намали своя екип за проучване на нефт и газ от 2020 г. насам. Но проблемите с веригата за доставки и рязкото увеличение на разходите и лихвените проценти оказват допълнителен натиск върху рентабилността на много предприятия за възобновяема енергия.

В момента BP преговаря за инвестиране в три нови проекта в Ирак, включително един в находището Majnoon. BP държи 50% дял в съвместно предприятие, управляващо гигантското петролно находище Rumaila в южната част на страната, където оперира от век.

През август BP подписа споразумение с иракското правителство за разработване и проучване на петролното находище Киркук в северната част на страната, което ще включва също изграждане на електроцентрали и слънчеви мощности. За разлика от историческите договори, които предлагаха на чуждестранни компании тънки маржове, новите споразумения се очаква да включват по-щедър модел за споделяне на печалбата, обясняват източниците на Ройтерс, добавяйки, че BP също обмисля да инвестира в повторното разработване на находища в Кувейт.

В Мексиканския залив BP ще продължи с разработката на Kaskida, голям и сложен резервоар, а компанията също така планира да даде зелена светлина на разработката на полето Tiber.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"