fbpx

Зеленият преход може да засили неравенството на трудовия пазар

Премахването на разликата между половете в науката, технологиите, инженерството и математиката би ускорило зеления преход, като същевременно го направи по-приобщаващ, изтъкват авторите на анализ, публикуван в блога на Международния валутен фонд…

Мъжете заемат около 70 процента от работни места замърсяващите сектори в света, така че вероятно те ще загубят най-много от прехода към по-чиста енергия. В края на краищата те рискуват да се окажат без работа, тъй като страните затварят мръсни индустрии в стремежа си да декарбонизират и да постигнат целите за нулеви нетни емисии.

И все пак анализът показва, че жените също са изложени на риск от загуба по време на прехода. Това е така, защото твърде малко жени изучават наука, технологии, инженерство и математика (STEM), които са жизненоважни за зелените работни места на бъдещето.

Жените са много по-слабо представени в екологичните работни места, които подобряват устойчивостта на околната среда или намаляват емисиите на парникови газове, отколкото в замърсяващите работни места, тези в индустрии с емисии на един работник в първите пет процента от замърсителите. Тази разлика е важна, тъй като зелените работни места, които вече наемат един на всеки 10 работници, са готови за много по-бърз растеж на заетостта, тъй като светът се насочва към устойчива икономика.

Например, само 6 процента от жените, които работят в развитите икономики, имат зелени работни места, в сравнение с над 20 процента от работещите мъже. Зелените работни места наемат още по-малък дял жени в нововъзникващите пазари и развиващите се икономики.

Това е важно, тъй като зелените работни места изискват значителна добавка към заплатата в сравнение с други работни места в икономиката, дори след отчитане на образованието и опита на работниците, както показват изчисленията в анализа, базирани на няколко представителни държави.

В Колумбия, например, надбавката е 9 процента за мъжете и 16 процента за жените. Тази премия върху заплатата подчертава още една причина, поради която жените губят: те може да пропускат по-добре платени възможности.

Разликата между половете в обучението по STEM е една от най-големите пречки пред жените да получат „зелена“ работа. Тези умения са от съществено значение за инженерството, възобновяемата енергия и технологичните сектори, които стимулират иновациите. Но жените остават недостатъчно представени в областите на STEM, въпреки значителния напредък във висшето образование.

Жените представляват по-малко от една трета от завършилите STEM в много страни, което ги оставя по-малко подготвени за зелени работни места, които ще оформят бъдещия пазар на труда. Без целенасочени усилия за увеличаване на такова участие зеленият преход може да влоши неравенството между половете на работната сила.

Справянето с недостатъчното представяне на жените на зелени работни места има значителни икономически и екологични последици. Държавите с по-голям дял работници, обучени в STEM, и по-силни политики за равенство между половете обикновено имат по-рязко намаляване на емисиите на парникови газове в отговор на политиките за климата. Интензивността на емисиите в тези страни е с 2 до 4 процентни пункта по-ниска, показва изследването. STEM образованието стимулира зелените иновации и дава на работниците уменията, от които се нуждаят за зелени работни места.

Политиците трябва да намалят тези бариери, като дадат на жените стимули за образование в областта на науката, науката, науката и науката и гарантират равен достъп до зелени работни места. Това включва ранно STEM обучение, менторство и публично-частни партньорства.

Ирландия, например, утрои дела си на млади жени, получаващи STEM степени в рамките на осем години, чрез интегриране на STEM предмети във всички образователни нива, с акцент върху ранното образование за момичета, в допълнение към приемането на учебни програми, фокусирани върху пола, и предоставянето на специализирано обучение за възпитатели.

Пътят към устойчива икономика трябва да бъде постлан с приобщаване. Колкото повече жените и мъжете могат да допринесат и да се възползват от зеления преход, толкова по-добре ще бъдем всички.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"