fbpx

Европейският пазар на труда е изправен пред недостиг на компетентност

Въпреки лекото подобрение, пазарът на труда в еврозоната остава под силен натиск. С исторически ниско ниво на безработица, недостигът на работна ръка засяга много ключови сектори, възпрепятствайки европейската конкурентоспособност. Тази ситуация застрашава зеления и цифровия преход, докато компаниите се мъчат да наемат хора както в квалифицирани, така и неквалифицирани професии, пише Journal de l’economie.fr.

Пазарът на труда в Европа продължава да бъде подложен на силно напрежение. Според Евростат, 2,6% от работните места в еврозоната са били незаети през второто тримесечие на тази година. Тази цифра нараства до над 3% в някои страни, като Германия, Нидерландия и Белгия и отразяват нарастващите трудности за компаниите да наемат персонал, като същевременно нивото на безработица спадна до историческо дъно от 6,4% през юли. Напрежението на пазара на труда достигна равнище, невиждано от времето на „Славните тридесет години“*.

Тази ситуация не остава без последствия за европейската икономика. Недостигът на работна ръка компрометира бъдещата конкурентоспособност на Европейския съюз, особено в стратегически области като новите технологии. Докладът на Марио Драги, бивш президент на Европейската централна банка, подчертава важността на този въпрос за екологичния и цифров преход.

Липсата на квалифицирани кадри ограничава инвестиционния капацитет на фирмите. Според Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) 81% от компаниите смятат този недостиг за второто най-голямо препятствие за осъществяването на проектите им, веднага след покачването на разходите за енергия.

Най-много страдат стратегическите сектори

Липсата на компетентност не се ограничава само до няколко специфични области. Тя засяга както научни и технически професии, така и тези, които ползват нискоквалифицирана работна ръка. Инженерите например са особено търсени: до 2035 г. в Европейския съюз ще са необходими още 8 милиона, като 6 милиона от тях трябва да заменят излизащите в пенсия.

В същото време сектори като строителството и хотелиерството и ресторантьорството се мъчат да привлекат работници за неквалифицирани позиции. Намаляващата европейска демография допълнително усложнява ситуацията. От 2012 г. населението в трудоспособна възраст в Европейския съюз е намаляло с 5 милиона души. Тази цифра може да достигне 35 милиона до 2050 г. Въпреки че имиграцията от Сирия и Украйна направи възможно временното облекчаване на напрежението, това не е достатъчно.

Дългосрочните решения трябва минат пред подобряване на съответствието между образованието и потребностите на пазара, като същевременно се насърчават миграционните потоци, за да се компенсира намаляването на активното население. Бъдещето на европейския пазар на труда до голяма степен ще зависи от способността му да се адаптира към тези структурни предизвикателства и да остане конкурентоспособен в условията на непрекъснато засилващата се международна конкуренция.

*тридесетте следвоенни години във Франция, между 1945 и 1975 г., характеризиращи се с бурно икономическо развитие




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"