fbpx

Светът изостава драстично по количествата уловен въглероден диоксид

През 2023 г. по-голямата част от капацитета за улавяне, използване и съхранение на въглерод (CCUS) идва от само две държави, които са уловили общо 33 милиона метрични тона. Според Международната агенция за енергетика (МАЕ) обаче, трябва да премахваме един милиард метрични тона въглерод годишно, за да достигнем нетната нулева цел до 2050 г.

Decarbonization Channel, приложение на изданието Visual Capitalist, използва данни от Статистическия преглед на световната енергетика за 2024 г. на The Energy Institute, за да ранкира страните с най-висок капацитет за улавяне на въглерод през 2023 г.

САЩ и Бразилия са водещи в улавянето на въглерод с 60% от целия глобален капацитет взети заедно. Улавянето на въглерод в Бразилия идва от една единствена инсталация, докато САЩ разполагат с повече индивидуални инсталации от всяка друга страна.

Най-големият ръст на капацитета за улавяне на въглероден диоксид на годишна база идва от Китай с увеличение повече от три пъти – от 1,1 на 3,5 Mt.

Decarbonization Channel

Технологията

Всички модели за постигане на климатични цели включват значителни количества CCUS. Технологията се счита за необходимост поради съществуващите количества емисии на парникови газове в атмосферата и секторите, които скоро няма да бъдат електрифицирани, като например въздушния транспорт.

Основната CCUS технология е последващо изгаряне, което електроцентралите използват предимно за отделяне на въглерода от отработените газове. Улавянето преди горенето се отнася до отстраняване на CO₂ от изкопаемите горива, преди изгарянето да приключи.

Според Международната агенция по енергетика калциевият цикъл е друга обещаваща технология за разделяне, която се разработва. Той премахва въглеродния диоксид от димните газове на циментов завод с помощта на сорбент от калциев оксид и има потенциала да декарбонизира производството на цимент.

Достигане на нетната нула

Годишният капацитет на CCUS в света през 2023 г. възлиза на общо 55 милиона метрични тона. Въпреки това, този капацитет трябва да се увеличи до над един милиард метрични тона, за да се постигне нетна нула до 2050 г.

През 2023 г. годишният ръст на глобалния капацитет на CCUS е 6,6%. С това темпо няма да достигнем нетната нулева цел за улавяне на въглерод до 2070 г. За да постигнем нетната нулева цел за улавяне на въглерод до 2050 г., годишният темп на растеж на въглеродния капацитет трябва почти да се удвои до поне 11% годишно.

Някои страни обаче ще се в по-голяма нужда от други, тъй като се предвижда само една трета от CO₂ да идва от развитите икономики. МАЕ цитира разходите като основната причина, поради която индустрията на CCUS не успява, но настоява, че достигането на нула е почти невъзможно без него. Поради това агенцията призовава публичния сектор да се намеси там, където частното финансиране е недостатъчно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"