fbpx

Най-застрашените градове от имотни балони

В много големи градове реалните цени на жилищата са намалели, тъй като високите лихвени проценти намаляват търсенето. В същото време пазарите на имоти се забавят поради трудните условия за финансиране и нарастващите разходи за строителство. В резултат на това рисковете от жилищнен балон намаляват в градове като Хонконг, Лондон и Ню Йорк. Силното търсене на пазара на луксозни стоки и процъфтяващият фондов пазар обаче подхранват рисковете от балон в градове като Маями и Лос Анджелис.

Изданието Visual Capitalist ранкира градовете с най-висок риск от балон на недвижимите имоти, въз основа данните на на UBS Global Real Estate Bubble Index за 2024 г.

За да анализира риска от балон на недвижимите имоти, UBS разглежда следните фактори в 25 големи града:

  • Съотношение цена/доход
  • Съотношение цена-наем
  • Промяна в съотношението ипотека към БВП
  • Промяна в съотношението строителство/БВП
  • Съотношение цена в град и държава

По-конкретно, рискът от балон се отнася до вероятността от значителна корекция на цената поради изкривявания на световните пазари на имоти.

Visual Capitalist

С реалните цени на жилищата, нарастващи с близо 50% от края на 2019 г., Маями има най-висок риск от балон сред анализираните градове. Това повишава съотношението цена/доход, тъй като купувачите се конкурират за ограничени крайбрежни луксозни имоти. В същото време относителната достъпност на града в сравнение с други големи американски метрополитени, заедно с липсата на държавен данък върху доходите и благоприятния климат, подхранват търсенето.

На второ място е Токио, един от най-недостъпните градове в света. Изключително разхлабената парична политика и икономическата стабилност допринасят за високите оценки на имотите в Токио. Миналата година апартамент от 646 квадратни фута струва 15 пъти повече от средната заплата на квалифициран работник, надхвърляйки нивата, наблюдавани в Лондон и Ню Йорк.

Въпреки че Дубай не е навлязъл в територията на балон, цените на жилищата са скочили със 17% между Q2 2023 и Q2 2024 – най-бързото увеличение сред анализираните градове. През изминалата година градът отбелязва рекордни обеми на транзакции и силен ръст на населението, тъй като купувачите се стичат към този глобален финансов център.

От друга страна, редица градове отбелязват спад на риска от балон, тъй като реалните стойности на жилищата спадат, включително Лондон, Хонконг, Париж и Торонто. Петте града с най-малки рискове от имотен балон са Париж, Стокхолм, Варшава, Милано и Сао Пауло.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"