fbpx

След задаващия се пик на изкопаемите горива, идва „ерата на електричеството“

Регионалните конфликти и геополитическите напрежения подчертават значителните нестабилности в днешната глобална енергийна система, изяснявайки необходимостта от по-силни политики и по-големи инвестиции за ускоряване и разширяване на прехода към по-чисти и по-сигурни технологии, според новата Световна енергийна перспектива 2024 на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Последното издание на World Energy Outlook (WEO) изследва как променящите се пазарни тенденции, развиващите се геополитически несигурности, нововъзникващите технологии, напредъка на преходите към чиста енергия и нарастващите въздействия от изменението на климата променят условията, при които можем да имаме сигурни енергийни системи. По-специално, новият доклад подчертава, че днешното геополитическо напрежение и фрагментация създават големи рискове както за енергийната сигурност, така и за глобалните действия за намаляване на емисиите на парникови газове.

Прогнозите на доклада, базирани на провежданите в момента политики, показват, че светът е готов да навлезе в нов контекст на енергийния пазар през следващите години, белязан от продължаващи геополитически опасности, но също и от относително изобилно предлагане на множество горива и технологии. Това включва надвишаване на доставките на петрол и втечнен природен газ (LNG), които се появяват през втората половина на 2020-те години, заедно с голям излишък от производствени мощности за някои ключови технологии за чиста енергия, по-специално слънчеви фотоволтаици и батерии.

През втората половина на това десетилетие перспективата за по-обилни – или дори излишни – доставки на петрол и природен газ, в зависимост от развитието на геополитическото напрежение, ще ни премести в един много различен енергиен свят от този, който преживяхме напоследък години по време на световната енергийна криза“, изтъква изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. „Това предполага натиск надолу върху цените, осигурявайки известно облекчение за потребителите, които бяха силно засегнати от скоковете на цените. Пространството за глътка въздух от натиска върху цените на горивата може да предостави на политиците място да се съсредоточат върху увеличаването на инвестициите в преход към чиста енергия и премахването на неефективните субсидии за изкопаеми горива. Това означава, че правителствените политики и изборът на потребителите ще имат огромни последици за бъдещето на енергийния сектор и за справяне с изменението на климата“, отбелязва Бирол.

Докладът установява, че източниците с ниски емисии ще генерират повече от половината от световното електричество преди 2030 г. – и търсенето и на трите изкопаеми горива – въглища, петрол и газ – все още се очаква да достигне своя връх до края на десетилетието. Чистата енергия навлиза в енергийната система с безпрецедентна скорост, но внедряването далеч не е еднакво в различните технологии и пазари.

В този контекст WEO-2024 също показва, че контурите на нова, по-електрифицирана енергийна система излизат на фокус, тъй като глобалното търсене на електроенергия нараства. Използването на електроенергия е нараснало два пъти по-бързо от общото търсене на енергия през последното десетилетие, като две трети от глобалното увеличение на търсенето на електроенергия през последните десет години идва от Китай.

В предишни прогнози за световната енергетика МАЕ даде да се разбере, че бъдещето на глобалната енергийна система е електрическо – и сега то е видимо за всички“, посочва д-р Бирол. „В историята на енергетиката бяхме свидетели на епохата на въглищата и епохата на петрола – и сега се движим бързо към епохата на електричеството, която ще определи глобалната енергийна система напред и все повече ще се основава на чисти източници на електричество”, подчертава Бирол

Очаква се растежът на глобалното търсене на електроенергия да се ускори допълнително през следващите години, добавяйки еквивалента на японското търсене към глобалното потребление на електроенергия всяка година в сценарий, базиран на днешните настройки на политиката – и нараствайки дори по-бързо в сценарии, които отговарят на национални и глобални цели за постигане нетни нулеви емисии.

От МАЕ отбелязват, че за да продължи темповото нарастване на чистата енергия, са необходими много по-големи инвестиции в нови енергийни системи, особено в електрически мрежи и съхранение на енергия. Днес за всеки долар, изразходван за възобновяема енергия, 60 цента се харчат за мрежи и съхранение, което подчертава колко важна поддържаща инфраструктура не е в крак с прехода към чиста енергия. Сигурната декарбонизация на електроенергийния сектор изисква инвестициите в мрежи и съхранение да се увеличат дори по-бързо от чистото производство и съотношението на инвестициите да се балансира до 1:1. Много енергийни системи понастоящем са уязвими към увеличаване на екстремните метеорологични явления, което отдава голямо значение на усилията за укрепване на тяхната устойчивост и цифрова сигурност.

Въпреки нарастващата инерция зад преходите към чиста енергия, светът все още е далеч от траектория, съобразена с целите му за нетна нула. Решенията на правителства, инвеститори и потребители твърде често утвърждават недостатъците в днешната енергийна система, вместо да я тласкат към по-чист и безопасен път, констатира докладът. Отразявайки несигурността в настоящия енергиен свят, докладът на МАЕ включва анализ на чувствителността за скоростта, с която възобновяемите енергийни източници и електрическата мобилност могат да растат, колко бързо може да нарасне търсенето на LNG и как топлинните вълни, политиките за ефективност и възходът на изкуствения интелект (AI ) може да повлияе на търсенето на електроенергия в бъдеще.

Отчитайки настоящата действителност докладът посочва, че глобалните емисии на въглероден диоксид се очаква да достигнат връх скоро, но липсата на рязък спад след това означава, че светът е на път да се затопли с 2,4 °C на средните глобални температури до края на века, което е много над целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 °C. Докладът подчертава неразривните връзки между рисковете за енергийната сигурност и изменението на климата. В много райони на света екстремните метеорологични явления, засилени от десетилетия на високи емисии, вече поставят сериозни предизвикателства пред сигурната и надеждна работа на енергийните системи, включително все по-тежки горещи вълни, суши, наводнения и бури.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"