fbpx

За по-иновативна и технологична Европа е необходим бюджет от €220 млрд.

Независима група от 15 водещи експерти, председателствана от Мануел Хайтор, бивш държавен секретар по науката, технологиите и висшето образование на Португалия, изготви доклад с препоръки как Европа да стане по-конкурентоспособна, сигурна и устойчива в световен мащаб. Акцент сред 12-те препоръки е необходимостта от повече сериозни научни изследвания, значими иновации и технологично разрастващи се предприятия.

Необходимите действия са обобщени в три точки:

  1. Осигуряване на увеличено, по-добре фокусирано и обособено финансиране в целия спектър от НИИ. Това налага увеличение на бюджета за следващата рамкова програма до 220 милиарда евро.
  2. Финансиране на всички заявления, оценени като отлични в рамковата програма чрез комбинация от рамкова програма на ЕС, структурни фондове и фондове на държавите-членки (напр. чрез Печати за високи постижения).
  3. Гаранция, че рамковата програма позволява на Европа да поеме водеща роля в международното/глобалното сътрудничество и управление в областта на НИРД.

Препоръките:

  1. Приемане на подход, обхващащ цялото правителство, за привеждане на научните изследвания и иновациите в съответствие със стратегията на ЕС за конкурентоспособност и чиста цифрова икономика.
  2. Повишаване на конкурентоспособността на Европа в световен мащаб чрез насърчаване на ефикасни научни изследвания, иновации и разрастващи се предприятия чрез по-силна рамкова програма.
  3. Осигуряване на европейска добавена стойност чрез портфейл от действия, насочени към високи постижения в областта на конкурентоспособността, конкурентоспособност на промишлеността, обществени предизвикателства и силна екосистема за научни изследвания и иновации.
  4. Създаване на експериментално звено за стартиране на революционни иновационни програми с бързи възможности за финансиране, като например инициативи в стил „ARPA“.
  5. Укрепване на високите постижения в областта на конкурентоспособността чрез разширяване на финансирането за Европейския съвет за научни изследвания, Европейския съвет по иновациите и действията „Мария Склодовска-Кюри“ с цел привличане на най-добрите таланти.
  6. Създаване на Съвет за конкурентоспособност и технологии на промишлеността, за да се увеличат инвестициите в промишлени научни изследвания и иновации и да се гарантира значението на стратегическата автономност.
  7. Създаване на Съвет по обществени предизвикателства с цел решаване на ключови обществени въпроси, привеждане в съответствие със стратегическите приоритети на ЕС и ангажиране с филантропията и гражданското общество.
  8. Изграждане на приобщаваща и привлекателна екосистема на ЕС за научни изследвания и иновации чрез осигуряване на дългосрочни инвестиции, насърчаване на университетските съюзи и насърчаване на съвместните инвестиции на държавите членки.
  9. Опростяване на програмата чрез намаляване на административната тежест, възприемане на гъвкаво финансиране и рационализиране на процедурите за кандидатстване.
  10. Разработване на програма за възлагане на обществени поръчки за иновации, за да се стимулира разрастването на промишлеността чрез решения, основани на търсенето.
  11. Подход към международното сътрудничество с нюансирана стратегия, приспособяване на партньорствата към конкретни области и глобални геополитически съображения.
  12. Оптимизиране на иновациите в областта на технологиите с двойна употреба чрез отделно управление на гражданските и военните програми за научни изследвания и иновации, като се извличат ползи за националната сигурност и гражданските нужди.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"