fbpx

Милиарди от финансирането на Световната банка за климата са… неоткриваеми

Според доклад, публикуван от икономическата неправителствена организация Oxfam, след 2017 г. няколко десетки милиарда долара, отпуснати за климата, са станали непроследими в международната институция. Още по-лошо, дори не е сигурно, че са били използвани за проекти, свързани с околната среда, пише latribune.fr.

Констатацията е потресаваща. До 40% от зеленото финансиране, предоставено от Световната банка през последните седем години, не могат да бъдат намерени и дори не е сигурно, че са били използвани за проекти, свързани с околната среда, изтъква в своя доклад неправителствената организация организация Oxfam.

Световната банка се хвали с усилията си по отношение на финансирането на борбата срещу климатичните промени, но нейните цифри се основават на това, което тя планира да похарчи, а не на това, което действително е изразходвано, когато проектите започнат да бъдат осъществявани“, казва ръководителката на Oxfam за Вашингтон Кейт Доналд. И добавя: „Все едно да поискате от един лекар да оцени хранителния ви режим въз основа единствено на списъка ви за пазаруване, без да проверява всъщност какви храни влизат в хладилника ви.

Голямата мъгла около финансирането на борбата за климата

Според неправителствената организация, между 24 и 41 милиарда долара зелено финансиране, обявени от Световната банка след 2017 г., са неоткриваеми и няма начин да разберем дали те са били ефективно използвани, нито дали наистина са били отпуснати за реализирането на екологични проекти. Това разминаване създава проблем, тъй като няма никаква ясна информация за извършените или не действия в областта на климата по време на изпълнението на проекти, които би трябвало да са финансирани от Световната банка.

И според Oxfam проблемът вече е бил констатиран веднъж. В друг доклад, публикуван през 2022 г., неправителствената организация специализирана по проблемите на икономика, разкри, че 40% от декларираното от Банката финансиране на климата за фискалната 2020 г., или около 7 милиарда долара, не може да бъде проверено.

Трябваше да преобърнем купища сложни и често непълни отчети, за да намерим в крайна сметка само непълни данни. Простият факт, че информацията е толкова трудна за получаване и разбиране, е тревожен“, казват от Oxfam.

От организацията припомнят, че Световната банка е номер едно сред международните финансови институции в света по финансиране на зелени проекти, като осигурява повече от 50% от средствата, отпускани от всички многостранни банки за развитие. „Финансирането на зелени проекти е рядкост. Но да не си напълно сигурен къде отиват парите и как те реално се харчат означава фундаментална загуба на доверие, което би могло да взриви цялата съвкупност от проекти в тази област“, предупреждава Кейт Доналд.

Опасения за СОР29

Това може да се отнася особено за текущите дискусии за намиране на споразумение за нови финансови цели по повод COP29, която ще се проведе от 11 до 22 ноември в Баку“, казва още тя.

Екологичните организации оценяват на 5000 милиарда долара годишно необходимото финансиране, за да се подпомогнат развиващите се страни и нововъзникващите икономики да финансират екологичен си преход, но също така да могат да се справят с вече съществуващите ефекти от глобалното затопляне. Според експерти на ООН, са необходими 2,4 трилиона долара за покриване на нуждите на развиващите се страни (без Китай), за да могат да осъществят целите си в областта на климата.

Азербайджанското председателство на COP29 заяви, че се надява да достигне няколко „стотици милиарда“ долари финансиране като част от споразумението, очаквано в края на срещата. Тези стотици милиарди съответстват на „реалистичната цел за това, което публичният сектор може директно да осигури и мобилизира“, поясни председателството. Това ново споразумение трябва да обхваща десет години, от 2025 до 2035 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"