fbpx

В Турция обмислят премахване на шведската маса и „ол инклузива“

Турските хотели обмислят да премахнат системата на бюфета (шведската маса), пише вестник Sabah, цитиран от изданието Газета.Ru.

Турската фондация за предотвратяване на отпадъците e установи.d, че всяка година в страната се изхвърлят 23 милиона тона хранителни продукти, като 35% дори не стигат до масата. В същото време подобно изхвърляне на хубави продукти води до повишаване на цените им. Съветът по селскостопанска и хранителна политика към администрацията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган вече подготвя доклад, който би трябвало да реши този проблем. Документът първо ще бъде показан на турския лидер, а след това внесен в парламента. Там депутатите ще разработят мерки, които ще помогнат в борбата с разхищението. Парламентаристите очакват всичко да е готово до два месеца.

Проблемът е закуската

Експерти са установили, че турските ресторанти предлагат на клиентите си закуски с широка гама от продукти. През последните години в Турция стана модерно сутрин да се сервират няколко ястия наведнъж. Те предлагат на гостите доста големи закуски за двама, които лесно могат да се изядат от трима или четирима души. Ресторантите обаче не позволяват да се поръчват такива закуски, ако на масата има повече от двама души.

Членът на Съвета за селскостопанска и хранителна политика Рамазан Бингьол твърди, че в резултат на това сервитьорите носят много ястия, някои от които клиентите дори не докосват. След закуска недокоснатата храна веднага се изхвърля. Бингьол критикува и бюфетите в хотелите. Според него гостите вземат всичко, което им се предлага, но не ядат тези продукти.

Милиони лири се губят“, отбеляза той.

Според Бингьол, предотвратяването на подобно разхищение ще помогне в борбата с инфлацията в Турция. Съветът възнамерява да предложи хотелите да преминат от система „ол инклузив“ към система „а ла карт“ – гостите все още ще поръчват каквото си поискат, но от менюто. Също така на заведенията за обществено хранене ще бъде забранено да ограничават броя на хората, които могат да поръчат смесена закуска за двама.

В доклада се казва, че заведенията няма да могат да изхвърлят излишната храна по улиците, за да я събират бездомните животни. Според тях подобни действия водят до замърсяване на населените места и разпространение на бактерии там.

Животните, които ядат тази храна, също се разболяват“, казва Бингел, цитирайки ветеринарни лекари. Ненужната храна обаче все още може да бъде изпращана в приюти за животни.

Забрана за изхвърляне на популярните „плоски хлябове“

Бингел установява, че в Турция всеки ден се изхвърлят 12 милиона плоски хлябове:

Пшеницата, произведена тук с големи трудности, както и трудът на фермерите и пекарите, се разхищават. Във време, когато земеделието става все по-трудно поради климатичните условия и светът е изправен пред заплахата от глобален глад, ние изхвърляме хляб. За да се предотврати това, трябва да се въведат ограничения, особено върху хляба, сервиран в ресторантите.“

Печелившо за туристите и хотелите

Вицепрезидентът на Руския съюз на туроператорите (РУТ) Дмитрий Горин в интервю за Gazeta.Ru заявява, че системата „ол инклузив“ е полезна не само за туристите, но и за самите хотели:

Само тази година това е седмият етап от дискусиите, инициирани не от официални власти, а от експерти, включително от индустрии, свързани с туризма. Най-често тази инициатива се предлага от ресторанти и магазини за сувенири извън хотелските помещения. Те не печелят, защото туристите на почивка „ол инклузив“ не планират допълнителни разходи извън хотелските помещения. <…> Не потвърждаваме, че нашите турски колеги се отказват от системата „ол инклузив“, тъй като тя е полезна както за хотелите, така и, разбира се, за туристите, които предварително определят бюджета си.

Експертът отбелязва, че хотелите трябва правилно да планират обема на покупките на храна, както и да помислят за рационалното им използване и изхвърляне.

Турция без „ол инклузив“

Още през пролетта на тази година се появи информация, че турските хотели може да се откажат от системата „ол инклузив“ през летния сезон.

Вицепрезидентът на Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР) Артур Мурадян заявява тогава пред РИА Новости, че в този случай „икономическата целесъобразност на пътуването до Турция в частност ще загуби смисъла си“:

Всички приказки за „ол инклузив“ в Турция не идват от представители на курортната индустрия, а от свързаната индустрия, която страда от факта, че туристите се опитват да спестят от свързани услуги. Например, те ходят по-малко в ресторанти, за да не правят допълнителни разходи. Но дори и да предположим, че утре ще кажат на законодателно ниво, че „ол инклузив“ е невъзможен, уви, все още не мога да си представя механизми за наблюдение на непредоставянето на тази услуга.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"