fbpx

Цифровият юан не се използва достатъчно, недоволни в Китай

Дигиталната валута на централната банка на Китай се използва малко, е заявил бивш служител на Китайската народна банка, съобщава изданието за финансови новини Caixin, цитирано от Ройтерс.

Изразявайки разочарование от резултата от тестове в избрани провинции и градове, бившият служител Сие Пинг е изтъкнал, че прилагането на така наречения цифров юан трябва да бъде разширено.

Кумулативната циркулация на цифровите юани през двете години на процеса е била само 100 милиарда юана (14 милиарда долара)“, заявява той, като коментира, че „използването е ниско, силно неактивно“.

Резултатите не са идеални“, казва Сие, бивш генерален директор на изследванията на PBOC, на конференция за цифровите финанси, проведена от университета Цинхуа, уточнява Caixin.

Цифровите валути на централната банка са цифрови токени, подобни на криптовалутите, емитирани от централните банки. Китай е лидер сред няколко страни, които разработват новите средства за обмен.

Според експерта това, което трябва да се промени, е цифровият юан да действа само като заместител на парите в брой и само за потребление.

„Пари в брой, банкови карти и платежни механизми на трети страни в Китай формираха пазарна структура на плащанията, която отговаря на нуждите за ежедневно потребление“, казва още той и добавя, че обикновените хора са свикнали с това и е трудно да се променят.

По думите му бизнесът с цифрови юани няма синергичен ефект и търговски ползи в бизнеса на банките. Междувременно платежни системи на трети страни, като Alipay на Alibaba Group, предлагат по-атрактивен набор от функции, като инвестиции, застраховки и потребителски заеми.

За да се реши проблемът, използването на цифровия юан може да се разшири – например, като се позволи на хората да купуват финансови продукти с него, предлага Сие. Освен това може да се свърже с повече платформи за плащане, за да премине към повече ситуации на потребление.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"