fbpx

10 шокиращи прогнози за 2023 г., които не изглеждат чак толкова невероятни

Покачване на златото до 3000 долара, връщане на Вебикобритания в ЕС, оставка на Еманюел Макрон, фиксиране от Япония на обменен курс от 200 йени за един долар… Saxo Bank разкрива своите сценарии за 2023 г., които не се смятат за чак толкова невероятни, представени и обобщени от Capital.fr*…

Както всяка година, Saxo Bank разкрива своите 10 „шокиращи прогнози“, които не се считат за най-вероятните, но чиито шансове за настъпване се считат за подценени от инвеститорите и които биха могли да предизвикат „шокова вълна“ на „пазарите“ или „в политическия живот и масовата култура“, уточняват от датската банка, която вече се отличи с „предвиждането си“, че британците ще изберат Брекзит през 2016 г., сценарий, в който малко хора вярваха по онова време.

Шокиращата прогноза на Saxo bank за 2023 г. твърди, че „очакванията за връщане към времената на ниска инфлация отпреди пандемията са нереалистични, защото сме навлезли в икономика на световна война, където всички големи световни сили се стремят да засилят националната си сигурност на всички фронтове, дали в пряк военен смисъл или чрез укрепване на снабдителните вериги, преодоляване на енергийната и дори на финансовата несигурност, чиято слабост се разкри от пандемията и нахлуването на Русия в Украйна “, подчертава Стийн Якобсен, ръководител на инвестициите в датската банка. Ето кратък преглед на тези 10 възможни сценария за следващата година, представени от Saxo Bank.

Еманюел Макрон подава оставка като президент на Френската република

Изправено пред силната опозиция на съюза на левицата NUPES (Нов народен екологичен и социален съюз) и на Националния съюз на Марин Льо Пен, правителството няма друг избор, освен да приема най-важните закони и бюджета за 2023 г. посредством декрети, позовавайки се на чл. 93.3 от Конституцията. „Въпреки това, заобикалянето на законодателите не може да бъде начин на управление в една демокрация“, отбелязва Saxo Bank. Изправен пред перспективата за трудности по време на втория си президентски мандат и неуспеха за прокарването на пенсионната реформа, Еманюел Макрон може да реши, за всеобща изненада, да подаде оставка в началото на 2023 година. Оставка, която би отворила вратата на Елисейския дворец за кандидатката на крайната десница Марин Льо Пен, смята датската банка.

Централните банки не успяват да укротят достатъчно инфлация и златото скача до 3000 долара

През 2023 г. златото, „най-солидната от валутите“, ще получи подкрепа от няколко страни в сценария, представен от Saxo Bank. От една страна това е от международната ситуация, която е белязана във все по-голяма степен от манталитета на военната икономика, който се характеризира с мерки за засилване на самодостатъчността и минимизиране на валутните резерви в полза на златото. От друга страна е увеличаване на ликвидността, тъй като политиците се стремят да избегнат срив на дълговите пазари в условията на настъпването на слаба рецесия. Така златото ще премине 2075 долара (психологическа граница според техническия анализ, тъй като съответства на двойния връх, който достигна цената на унцията през последните години) „сякаш тази граница не е съществувала и златото ще се устреми нагоре, за да достигне поне 3000 долара през 2023 г.“, прогнозира Saxo Bank.

Създаването на въоръжени сили на Европейския съюз

След нахлуването на Русия в Украйна и изправени пред риска Съединените щати да направят крачка назад, всички членки на ЕС биха могли, според Saxo Bank, да решат да „създадат до 2028 г. въоръжени сили на ЕС, с цел да се установят напълно окомплектовани с личен състав и годни за бързо разгръщане сухопътни, морски, въздушни и космически подразделения, финансирани с бюджет от 10 000 милиарда евро, разпределен за 20 години“. За финансиране на новите въоръжени сили на ЕС ще бъдат емитирани облигации на ЕС.

Една страна въвежда забраната за всякакво производство на месо до 2030 година

За да се постигне целта за въглеродна неутралност до 2050 г., едно проучване призовава за драстично намаляване на консумацията на месо в страните от ОИСР. През 2023 г. поне една страна, която се стреми да изпревари останалите, като поеме водеща роля в надпреварата за най-агресивна политика в областта на климата, може да реши да наложи тежки данъци върху месото с непрекъснато нарастваща скала след 2025 г., предполага Saxo Bank. Тази страна може също така да реши да забрани напълно всякакво месо от животински произход, произведено на нейна територия до 2030 г., смятайки, че подобрените изкуствени меса от растителен произход и технологиите за производство на месо в лабораторни условия, стават все по-хуманни и по-малко замърсяващи. Те ще могат да задоволят потребностите от месо и ще помогнат за спасяването околната среда и климата.

Великобритания ще организира референдум за „UnBrexit

През 2023 г. политиката на строги икономии на новия министър-председател Риши Сунак може да вкара Великобритания в тежка рецесия със скок на безработица и ръст на дефицитите, което ще доведе до масови народни протести. „На фона на икономическата разруха социологическите проучвания показват, че идеите на Брекзит са поставени под съмнение. В крайна сметка Сунак отстъпва и свиква избори“, предвижда Saxo Bank. След оставката на Риши Сунак, едно лейбъристко правителство „може да дойде на власт, обещавайки референдум за“ UnBrexit“ на 1 ноември 2023 г. Гласуването за реинтегрирането в ЕС печели“, смята Saxo Bank. Тази новина би повишила курса на лирата, „поради очакванията, че силен тласък ще получи секторът на финансовите услуги в Лондон“, посочва датската банка.

Въвежда се общ контрол върху цените, за да се ограничи официалната инфлация

Почти всички войни са водели до контрол на цените и купонна система. Тези явления изглеждат толкова неизбежни, колкото и жертвите във войната. През 2022 г. се наблюдаваха преждевременни и хаотични инициативи за поставяне на инфлацията под контрол (като данъци върху свръхпечалби на компаниите от енергийния сектор)“, отбелязва Saxo Bank, за която „в условията на военна икономика ръката на правителството ще се протегне безмилостно докато натискът върху цените заплашва стабилността”. Политиците смятат, че покачващите се цени по някакъв начин са признак за слабост на пазара и че е необходима по-активна намеса, за да не се позволи инфлацията да дестабилизира както икономиката, така и обществото като цяло.

През 2023 г. „трябва да се очаква засилване на контрола върху цените и дори върху заплатите“, предупреждава датската банка, за която обаче резултатът ще бъде „същият като от почти всички правителствени политики: законът за непредвидените последици“. Контролирането на цените без решаване на основния проблем не само ще предизвика по-голяма инфлация, но също така крие в себе си опасността от сътресения в обществото чрез спад в стандарта на живот поради липсата на стимули за развитието на производство и неправилното разпределение на ресурсите и инвестициите, се опасява Saxo Bank.

ОПЕК+ (ОПЕК, Русия и другите съюзници) и Киндия (Индия и Китай) напускат МВФ и се съгласяват да търгуват с нов резервен актив

Като си дават сметка за продължаващата милитаризация на долара от страна на американското правителство, страните, които не са съюзници на САЩ, се отдалечават от долара и МВФ, за да създадат международен клирингов съюз (UIC) и нова резервна валута, Банкор. „Така те искат да се противопоставят на възприетите от САЩ практики, които се възползват от господството си над международната валутна система”, допълва Saxo Bank. В отговор централните банки на необвързаните със САЩ страни „драстично намаляват резервите си в долари, доходността на държавните облигации на САЩ нараства и доларът пада с 25% спрямо кошница от валути, търгувани с новия актив“, уточнява датската банка.

Япония фиксира паритетът на долара спрямо йената на 200, за да оздрави финансовата си система

През 2022 г. и 2023 г. натискът върху йената и японската финансова система може да се увеличи отново поради глобалната ликвидна криза, предизвикана от рязкото затягане на политиката на Федералния резерв и нарастващата доходност на държавните облигации на САЩ. Първоначално Японската централна банка и Министерството на финансите „се справят със ситуацията, като намаляват, а след това и преустановяват намесата си на валутния пазар, след като вече са признали огромната заплаха, която тегне върху финансите на страната, тъй като са изчерпали повече от половината от резервите на централната банка. Но тъй като паритетът USD/JPY (доларът спрямо йената) преминава прага от 160 и 170 (йени за долар) и общественото недоволство срещу галопиращата инфлация достига своята връхна точка, те разбират, че кризата изисква прилагането на нови смели мерки. А ако курсът мине 180 йени, правителството и централната банка (…) фиксират долната граница на йената на 200, с оглед за нулиране на японската финансова система“, прогнозира Saxo Bank. Това нулиране, според нея, ще върне Япония „по един стабилен път“ и ще създаде „примамлив модел за отговор на подобна криза, която неизбежно ще удари Европа, а в крайна сметка и Съединените щати“.

Забраната на данъчните убежища убива инвестиционния капитал

Тъй като разходите за отбрана, преместването на производства и инвестициите в енергийния преход са скъпи, правителствата търсят всички възможни източници на налични данъчни приходи и могат да намерят през 2023 г. някои „готови за откъсване узрели плодове“ в данъчните райски кътчета (което им струва между 500 и 600 милиарда долара годишно в пропуснати приходи от корпоративен данък, според оценките). Ако ОИСР наложи категорична забрана на най-големите данъчни убежища в света, основната тежест ще бъде понесена от частния инвестиционен капитал и рисковия капитал. Тогава голяма част от системата би била изправена пред риск от закриване, тъй като стойността на частните инвестиционни компании, които се котират на фондовата борса, може да се стопи наполовина, прогнозира Saxo Bank.

Коалиция на милиардерите може да създаде колосален „проект Манхатън“ за енергетиката

През 2023 г. собствениците на големите технологични компании и други милиардери, работещи в сектора на високите технологии, „ще станат нетърпеливи от липсата на напредък в развитието на необходимата енергийна инфраструктура, която би им позволила да преследват мечтите си и да осигурят необходимия енергиен преход. Те се обединяват в консорциум с кодово име Third Stone, чиято цел е набиране на повече от 1000 милиарда долара за инвестиране в енергийни решения“, казва Saxo Bank като подчертава, че става дума за „най-голямото обединение в областта на научните изследвания след проекта Манхатън, който направи възможно създаването на първата атомна бомба“. Компаниите, които се обединят в консорциума Third Stone и могат да допринесат за реализацията на неговия проект, след това ще бъдат много високо котирани на борсата…

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"