fbpx

10-те цели на Макрон за независими Франция и Европа

Основното предизвикателство пред страната е да се намери отново пътят на независимостта на Франция и Европа в момент, когато кризата показва силната зависимост на промишлеността от множество продукти и важни компоненти, които се произвеждат в Азия.

Това е сред акцентите в плана „Франция 2030“, представен от президента Макрон тези дни. Той предвижда инвестиции в размер на около 30 млрд евро в различни сфери на социалния и икономическия живот. Основното предизвикателство пред него е засилването на икономическата независимост на страната.

Планът преследва 10 цели:

1. Изграждане на ядрени реактори с малка мощност, в които да се прилагат иновативни технологии и по-добро управление на ярените отпадъци. За това се предвиждат 1 млрд евро.

2. Превръщането на страната в лидер в производството на „зелен водород“. За тази цел приоритетно трябва да се използва енергията от ядрените централи. „Ние можем да станем световен лидер в тази област, благодарение най-вече на ядрената ни енергетика, която позволява консумацията на достатъчно елетроенергия, необходима за електролизата“, изтъква Макрон.

3. Декарбонизиране на френската промишленост. Президентът се ангажира да намали с 35% емисиите на въглероден диоксид от промишлеността между 2015 и 2030 г. Той говори за „производствена революция“ и залага върху инвестиции както в обществения, така и в частния сектор. Освен това иска да се засили роботизацията и дигитализацията като средство за декарбонизиране на промишлеността. За постигането на тази цел се предвижда заделянето на 8 млрд евро.

4. Производство на 2 милиона електрически и хибридни автомобила. Като припомня, че последните 30 години са били много трудни за френската автомобилна индустрия, Макрон вярва, че тази цел е достижима, особено „ако се разработи стратегия за истинско сътрудничество между нашите автомобилни производители“. Той ги призова да инвестират във Франция, като инвестициите ще бъдат направани като в автомобилостроенето, така и в производството на батерии.

5. Произвеждане на първия нисковъглероден самолет. Той вероятно ще бъде хибрид, което означава, че ще комбинира конвенционално гориво и електрическо задвижване. Това ще бъде френски проект, но президентът желае той да бъде плод на европейското сътрудничество. За постигането на целите в областта на транспорта Франция ще отдели 4 млрд евро.

6. Инвестиране в здравословно хранене, стабилно и с продукти, чийто произход може да бъде проследен. Според Макрон „селското стопанство на Франция винаги е успявало да осъществи целите, които нацията е поставяла пред него, благодарение на две революции: механизацията и химизацията“. Той призовава да се отдаде заслуженото на тази френска гордост. Но предизвикателствата пред сектора са най-големи, защото е един от тези, които се обновяват най-много. Основната цел е да се произвежда повече, но с по-високо качество. Три сфери на инвестиции се предвиждат за селското стопанство: в цифровизацията, роботизацията и генетиката. За посрещането на тези предизвикателства ще бъдат отделени 2 млрд евро.

7. Произвеждане на 20 биомедикамента срещу рака, хроничните заболявания, между които и тези свързани с напредналата възраст, както и медицинските изделия на бъдещето. За тази цел ще бъдат отделени 3 млрд. евро, като основната задача е наваксването на изоставането от други страни, като например Великобритания, в областта на биотехнологиите.

8. Възвръщането на водещата позиция на Франция в творчеството и произвоството на културни ценности. „Като се облегнем на френския хуманизъм, да защитим нашата културна изключителност“, казва Макрон. Това е битката на Франция за 2030 г. Тя трябва да се опита да остане на международната сцена в тази област, като се противопостави на американските мастодонти Амазон и Нетфликс. Основните инвестици трябва да бъдат направени в студия, професионално обучение и създаване на съдържание. Държавата ще окаже щедра подкрепа на частните инициативи в тази област.

9. Заемане на водещо място в новите предизвикателства в изследването на космическото пространство. Според Макрон Европейския проект Ариана изостава по отношения на SpaceX на Илон Мъск с неговите ракети за многократно изстрелване. За да се избегне създаването на нов монопол в изследването на Космоса, европейските предприятия трябва да се съсредоточат върху производството до 2026 г. на миниракети за многократно изстрелване с цел да се изгради система от сателити в бъдеще.

10. Инвестиране в изследването на световния океан. Франция трябва да се възползва от благоприятното си положение като втората морска сила в света.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"