fbpx

12 стотинки на всеки лев по-малко получават жените у нас

Жените в Европейския съюз продължават да печелят по-малко от мъжете, като средната разлика в заплащането между половете в ЕС е 13%. Това означава, че за всеки 1 евро, който печели мъж, жената ще прави само 0,87 евро.

За България процентът е сходен – 12,2%, като за всеки изработен един лев от мъжа, жената получава малко над 87 стотинки.

С тази справка на Европейската комисия се отбелязва Денят на равното заплащане, или датата, която символизира колко допълнителни дни трябва да работят жените до края на годината, за да спечелят това, което мъжете са спечелили през същата година. Тази година Денят на равното заплащане се пада на 15 ноември.

Отбелязва се, че напредъкът в премахването на разликата в заплащането на жените и мъжете е в застой тази година, като по принцип е бавен през годините. Това напомня, че половите стереотипи продължават да засягат жените и мъжете във всички сфери на живота, включително на работното място, и че са необходими конкретни действия за прилагане на принципа за равно заплащане.

През юни тази година влезе в сила Директивата за прозрачност на заплащането. Съгласно този нов закон служителите ще могат да упражняват правото си на равно заплащане за еднакъв труд или труд с еднаква стойност чрез право на информация за заплащане.

Тези, за които е установено, че са претърпели дискриминация при заплащане въз основа на пола, трябва да бъдат поправени за неплатен труд и да получат справедливо заплащане за това. Прилагането на директивата от държавите-членки сега ще бъде от ключово значение за прилагането на принципа на равно заплащане за всички граждани на ЕС, изтъкват от ЕК.

Данните сочат още, че най-големи разлики в заплащането в ЕС се отчитат в Естония и Австрия, съответно 20,5 и 18,8%. А в Люксемруг разлигата е с обратен знак -0,2% в полза на жените.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"