fbpx

25% от предложенията за работа са в „търговия и продажби“

Предлагането на работа през септември е намаляло на годишна база със 7% (3600 обяви по-малко), което се дължи основно на намаления им брой в сектор „ИТ“, сочат данните на JobTiger.

Спрямо предходния месец август броят на обявите за работа е нараснал с 1% или около 500 предложения повече. Имайки предвид динамиката на пазар на труда в България, това е сравнително малко изменение и може да се счита, че предлагането остава непроменено.

Според анализа на JobTiger, секторът „Търговия и продажби“ вече заема 1/4 от предложенията за работа в страната. Той запазва първото място с дял от 25%, следван от секторите „Производство“ (17%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (15%).

Дяловото разпределение при останалите сектори също е непроменено спрямо предходния месец: „Логистика и транспорт“ (11%), „Административни и обслужващи дейности“ (10%),  „ИТ“ (8%)  „Строителство“ (6%), „Здравеопазване и фармация“ (4,8%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4,6%),  „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

Броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа също остава непроменен спрямо м. август. Макар че тук се наблюдава спад от 2%, този тип предложения са едва  50 по-малко спрямо предходния месец, като общият им брой е 3550. Като дял те формират 9% от всички обяви.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"