fbpx

30 години създаваме нула конкуренция, а парите ни и талантът отиват в грешна посока

На съвместна пресконференция министрите на регионалното развитие и на икономиката обобщиха някои от най-фрапиращите нарушения, открити във ведомствата им. Министър Комитова говори за авансовите плащания за укрепване на 84 свлачища, 83 от които нямат още разрешения за строеж, а договорите им изтичат в края на годината, а Кирил Петков за скандалната схема по ремонта на язовири от ДКК и „Монтажи“.

И двамата се обединиха около заключението, че при възлагането на обществени поръчки държавата е пренебрегнала пазарната икономика и конкуренцията. Трябва да се промени моделът, при който шепа фирми получават авансово милиони левове,и никой не може да се конкурира с тях. Достъп до обществени поръчки в инфраструктурата трябва да имат много повече малки и средни фирми.

Министър Комитова заяви, че вече всичко ще минава през обществени поръчки и за строежи и укрепване на свлачища няма да се използват „ин хаус“ процедурите.

Да върнем обществените поръчки, там където трябва. Не съм съгласна при строителство на пътища и магистрали да се прилага процедурата „инженеринг“ – една и съща фирма проектира и строи даден обект. Ако има 84 свлачища, трябва да има избрани 84 проекта, 84 надзора и 84 строителни компании-изпълнители„, заяви Комитова. Тя уточни, че без осигурен проект и надзор не трябва да се пристъпва към строителство.

Тя разказа, че до момента една фирма оглеждала въпросния обект, казвала някаква сума и държавата сключвала договор с нея.

От своя страна министърът на икономиката подчерта, че с тази концентрация на фирми, която се е случвала до момента, ние правим нула конкуренция. По този начин не само парите ни, но и талантът вече 30 години отива в грешна посока, изтъкна Петков. Той цитира известна максима в икономиката, че талантът отива там, където има най-много възвръщаемост.

Вариантите за това са два, по думите му – или имате успешна компания, развиваща се чрез много работа и креативност, или трябва да познавате някого, примерно в „Монтажи“, който да ви осигури поръчката.

По този начин предприемачите вместо да мислят как да се конкурират с най-добрия краен продукт, те мислят как да влязат в кръга на лобистите, които имат шанс да спечелят тези договори.

Тези лобисти фокусират цялата си енергия как да вземат една обществена поръчка, вместо да правят конкурентни фирми, заяви още министър Петков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"