fbpx

$800 млрд. на година изпращат у дома работниците мигранти, България в топ 10 на получателите в Европа

Изданието Visual Capitalist представя топ 10 на държавите с най-много изпратени парични преводи, в щатски долари, въз основа на данни за 2022 г. от Knomad.

Показаните общи суми на трансфери представляват лични парични преводи или пари, изпратени между жители на една страна в друга, включително лични трансфери и компенсации за извършена работа в чужбина. Тук не са включени чуждестранни инвестиции и е отделен от тях.

САЩ постоянно са били дом на най-голямото имигрантско население в света (45 милиона души през 2022 г.), ключова причина за оглавяване на класациите за изпращане на пари в чужбина през последните две десетилетия.

Visual Capitalist

В резултат на това страните с най-големи диаспори в САЩ – включително Индия, Филипините и Мексико – обикновено са най-големите получатели на тези парични потоци.

По същия начин имигрантите съставляват почти 80% от населението в ОАЕ (класирани на 2-ро място с изпратени 80 милиарда долара), най-високият дял от всяка страна в света.

Поставянето на държавите, изпращащи най-много пари в чужбина, една до друга с тези, които получават пари от чужбина, разкрива широки географски модели. Развитите икономики (в Северна Америка и Европа) са най-големите изпращачи към развиващите се икономики в Азия и Африка.

Швейцария, Холандия и Люксембург пък се считат за офшорни финансови центрове и могат да бъдат използвани като междинни спирки в движението на пари по света.

Страните, получили най-големи парични преводи, графика: Knomad

Защо личните парични преводи все пак са важни, коментира Visual Capitalist. Като начало, зашеметяващите един милиард души (приблизително един на всеки осем души в света) зависят от парите, изпратени обратно у дома. През 2022 г. 200 милиона работници мигранти са изпратили 800 милиарда долара на семействата си в родните страни. Три четвърти от получените пари се харчат за основни нужди като храна, медицински и жилищни разходи.

По този начин личните парични преводи представляват може би един от най-големите неформални двигатели на социалната трансформация.

България

Данните на Knomad показват, че България (2.5 млрд. долара за 2023 година) е сред топ 10 на страните в Европа, които получават най-много парични преводи.

Графика: Knomad

В същото време става ясно, че средната цена за изпращане на $200 до региона на Eвропа и Централна Азия се е повишила с повече от 40 базисни точки до 6,9 процента през второто тримесечие на 2023 г. от 6,4 процента година по-рано, до голяма степен отразявайки рязкото увеличение на разходите по преводите от Турция към България и Италия към Молдовски коридори.

Разликите в разходите между коридорите в региона са значителни; най-високата цена за изпращане на парични преводи е от Турция до България, докато най-ниската цена за изпращане на парични преводи е от Германия до Украйна.

Най-евтини и най-скъпи парични коридори, Графика: Knomad

Паричният коридор Испания – България е сред петте най-евтини в региона Европа Централна Азия, но за сметка на това, коридорът Турция – България е на първо място по цена на паричните преводи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"