fbpx

83 общини изграждат енергийно ефективно улично осветление с пари от ПВУ

83 общини са одобрени да получат финансиране в размер на 107 558 870 лв. по процедурата за енергийно ефективни системи за улично осветление, съобщават от енергийното ведомство. Подкрепата за изграждане на енергийно ефективно улично осветление е част от раздел „Нисковъглеродна икономика“ на Плана за възстановяване и устойчивост.

По думите на енергийния министър Владимир Малинов. срокът за изпълнение на проектите е до 15 месеца след подписване на договорите, което ще бъде направено в най-кратки срокове.

С изпълнението на проектите се цели постигане на минимум 30% спестяване на електроенергия. С намаляване на общинските разходи ще се осигури възможност средствата да бъдат насочени към други социални дейности. Изпълнението на инвестицията ще подпомогне процеса по намаляване на емисиите и подобряване на енергийното управление, както и разработването на различни концепции и внедряване на нови технологии в системите за улично осветление.

В проектните предложения се предвижда внедряване на системи за мониторинг на енергопотреблението и за автоматично управление на осветлението. Голяма част от общините са предвидили и въвеждане на възобновяем енергиен източник, като част от техническите решения включват изграждане на собствена фотоволтаична централа с батерия за нуждите на системата за външно изкуствено осветление.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"