fbpx

Агресивен възход на ВЕИ в САЩ, но незначителен спад на емисиите

Как чрез устойчиви енергийни решения в САЩ работят за преминаването към чисто електричество. Използвайки данни от Националния съвет за обществени услуги и Администрацията за енергийна информация на САЩ, изданието Visual Capitalist показва какъв напредък може да очаква страната през 2024 година.

Възходът на съхранението на батерии и слънчевата енергия

Ппрогнозите за производствен капацитет в САЩ разкриват обещаваща траектория за съхранение на батерии и слънчева енергия. Предвижда се съхранението на батерии да нарасне с 82% в сравнение с прогнозите за 2023 г., докато слънчевата енергия се очаква да нарасне с 40%.

Вятърната енергия също расте, макар и с по-бавен темп (5%) поради по-високите разходи и предизвикателствата с разрешителните, особено за офшорни проекти.

Както е илюстрирано в таблицата, EIA предвижда скромна година за останалите основни източници на чиста електроенергия, като ядрената енергия се очаква да доведе до слаб растеж от 1%, докато хидро и геотермалната енергия остават непроменени.

Като цяло тези прогнози подчертават диверсификацията на енергийното портфолио на САЩ с подчертан акцент върху възобновяемите енергийни източници и съхранението на енергия. По специално, нарастването на капацитета за съхранение на батерии подчертава усилията за преодоляване на предизвикателствата на периодичността на възобновяемите енергийни източници, като в крайна сметка се гарантира надеждно и без емисии захранване в страната.

По-широкият енергиен сектор на САЩ през 2024 г

Освен прогнозите за капацитета, Visual Capitalist разглежда и някои прогнозирани тенденции, свързани с по-широкия енергиен сектор на САЩ през 2024 г.

  • Предвижда се ежедневното производство на електроенергия в САЩ да нарасне с 3% между 2023 г. и 2024 г., отразявайки нарастващото търсене на електроенергия в страната.
  • Възобновяемите енергийни източници са амбицирани да претендират за още по-голям дял от електроенергийния микс на САЩ през 2024 г., нараствайки от 22% през 2023 г. на 24%.
  • Производството на електроенергия от въглища се очаква да намалее с 9%, тъй като страната продължава да се отдалечава от този енергиен източник с интензивни емисии.
  • Въпреки прогнозирания ръст на капацитета за чиста електроенергия в страната, общите емисии, свързани с енергията в САЩ, се очаква да намалеят с 0,1% през 2024 г.

Като цяло пейзажът на енергийния сектор на САЩ за 2024 г. означава напредък с увеличаване на възобновяемите енергийни източници и повишено производство на електроенергия. Незначителният спад в емисиите обаче подчертава необходимостта от увеличаване на усилията в цялата страна за постигане на целта за бъдеще с нулеви нетни количества, подчертава изданието.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"