fbpx

АИКБ надгражда борбата със сивата икономика и започва кампания за осигуряване на квалифицирани кадри

Нов четиригодишен проект за продължаване дейностите срещу сивата икономика и за подкрепа на политики за осигуряване на квалифицирани кадри по търсените от работодателите професии в ключови за българската икономика сектори инициират от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Асоциацията припомня, че от години активно се бори със сивия сектор и недекларирания труд, от които годишно държавата ни губи милиарди под формата на данъци и осигуровки и който нелоялно конкурира изрядните към фиска. В същото време недостигът на кадри в страната е над 200 000 души и продължава да расте, което също води до загуби за икономиката ни. Все още има отлив от търсени професии на пазара на труда, за които е необходима стратегия за повишаване на тяхната привлекателност.

От думите на председателят на УС на АИКБ Васил Велев става ясно, че положените до сега усилия от страна на Асоциацията и партньорите й са спомогнали за изсветляване на икономиката ни с повече от 15 процентни пункта в периода 2010 – 2022 г. Той припомня, че през 2018 г. е добавена още една важна политика – подготовката на квалифицирана работна ръка и разработване на корпоративни практики за повишаване привлекателността на търсени от работодателите професии. По настоящия проект АИКБ ще работи в ключови за българската икономика сектори, които обхващат над 65 на сто от заетите в страната.

В хода на проекта ще бъде проверено дали, до каква степен и как трябва да се адаптират разпоредбите в нашето законодателство, за да се справим с променящия се характер на работата в следствие както на зеления преход, така и на цифровата трансформация.

АИКБ ще надгради и Композитния индекс „Икономика на светло“ и Под-индекса „Заетост на светло“, както и единствения по рода си Рейтинг на привлекателността на професиите. В рамките на проекта ще се идентифицират над 70 ключови професии или длъжности за общо 17 сектора, сред които машиностроене и металообработване, електротехника и ИКТ, здравеопазване, туризъм, образование и култура, ВиК, парфюмерия и козметика, инфраструктурно строителство, транспорт, земеделие и др.

Асоциацията ще се стреми да обхване и консултира над 250 предприятия и 1400 заети в тях лица. Над 516 работници и служители, включително от браншовите организации, ще преминат обучения и ще получат специална квалификация. Предвидено е да бъдат разработени и 36 модели и инструменти за повишаване на привлекателността на професиите и превенция на сивата икономика.

Същевременно АИКБ вече е започнала идентифицирането на ключовите професии по сектори, като първите такива бяха идентифицирани в сектор „Въздушен транспорт“, това са пилот, авиомеханик, механик.

Проектът на АИКБ ще се реализира в партньорство с КНСБ, КТ Подкрепа и Министерство на труда и социалната политика, като съвместни дейности, като това ще спомогне за по-добро отразяване на гледната точка на работниците и служителите и за инкорпориране на постигнатите резултати в социалната политика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"