fbpx

Азербайджан иска да доставя газ и за Словакия

Словакия може да стане деветата европейска страна, която ще получава азербайджански газ. Това става ясно от коментари на президента Илхам Алиев, цитирани от ТАСС, по време на срещата му в Баку с премиера на Словакия Роберт Фицо.

По думите на Алиев за това добри възможности дава подписаният през април 2023 година документ „Пръстен на солидарността“ за допълнителни доставки на азерски  природен газ за Европа.

Президентът изтъква още, че доставките на природен газ от Азербайджан за Европа са се увеличили от 8 млрд. куб метра през 2021 година до 12 млрд. куб. метра през настоящата 2024-та. „Това е половината от целия ни експорт на газ. В плановете ни е и стремежът до 2027 година да доставяме в Европа 20 млрд. куб. метра газ. Мисля, че ще го постигнем“, коментира още Алиев.

От 31 декември 2020 година започват доставките на азерски природен газ за Европа по Трансадриатическия тръбопровод, който е част от Южния газов коридор. В момента клиенти на Баку са Грузия, Турция, Италия, Гърция, България, Румъния, Унгария и Сърбия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"