fbpx

България далеч от страните с най-силен енергиен преход

ток, електроенергия , тец марица изток 2

Световният икономически форум (WEF) наскоро представи своя доклад за енергийния преход за 2024 г., който оценява 120 страни по света относно техните усилия за декарбонизация и ги класира в техния индекс за енергиен преход (ETI).

Платформата на Visual Capitalist, Decarbonization Channel, ранкира 10-те най-добри и 10-те най-слаби страни въз основа на техните ETI резултати.

Как работи ETI?

ETI е претеглена средна стойност от два подиндекса, ефективност на системата (60%) и готовност за преход (40%), който оценява страните по 46 показателя, включително регулиране и политическа ангажираност, иновации и инфраструктура.

От стартирането на ETI през 2015 г. средната глобална стойност се е увеличила от 53,4 на 56,8. Инерцията обаче напоследък се забавя и е спаднала с 0,3 пункта от 2022 г. насам поради последиците от руската инвазия в Украйна и нарастващите лихвени проценти на инфлацията.

Visual Capitalist

Най-високите резултати за енергиен преход идват от развитите икономики, а първите три са Швеция, Дания и Финландия. Най-ниските резултати обаче идват от Субсахарска Африка.

Въпреки това, въпреки че Африка на юг от Сахара има най-ниския среден резултат за региона, отделните страни отбелязват значителен напредък. Например резултатът на Зимбабве се е увеличил с 33% от 2015 г. благодарение на увеличаването на водноелектрическия им капацитет.

От друга страна, ETI на някои напреднали икономики намаляват, като Норвегия, чийто резултат е намалял с 0,4 точки през последните девет години. Това намаление се дължи на нарастващите цени на електроенергията и спада в изграждането на възобновяеми мощности.

Visual Capitalist

България е на 36-то място с ETI 60,6% и в компанията на Колубмия и Гърция.

Най-голямата икономика в света, Съединените щати, остава на 64,0 през последната година. Китай обаче се придвижи напред до 64,1 от 2023 г. до 2024 г., благодарение на значителния растеж в области като батерии, електромобили и предаване на високо напрежение. Страната отделя и най-голям дял от своя БВП за инвестиции във възобновяеми енергийни източници – 9%.

Всички държави трябва драстично да увеличат своите ETI резултати, за да предотвратят глобалното затопляне над 1,5 градуса по Целзий. Докато много държави, като Норвегия, стагнират в напредъка си, други, като Зимбабве, надвишават очакванията за своето богатство, сигнализирайки за възможността всички страни да постигнат своите климатични цели.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"