fbpx

България единствена в ЕС със спад на цените на масла и мазнини

След значителните повишения през 2022 г. цените на храните продължават да растат през първото тримесечие на 2023 г., като маслата и мазнините* са сред продуктите с най-силно поскъпване. Данните за март 2023 г. на Евростат показват, че цената на маслата и мазнините в ЕС е била средно с 23% по-висока спрямо март 2022 г., като почти всички страни от ЕС отчитат ръст на годишната инфлация при олио и мазнини.

Най-високо увеличение е регистрирано в Унгария (+33% спрямо март 2022 г.), следвана от Дания (+32%) и Белгия (+31%). За разлика от тях, най-малко повишение на цените е регистрирано в Хърватия (+6%), Австрия (+12%) и Чехия (+16%). България е единствената страна, която отчита спад (-1%).

Пикът в годишния темп на промяна е настъпил през декември 2022 г. (+32% в сравнение с декември 2021 г.), което показва спад от 9 процентни пункта (pp) през първите три месеца на 2023 г. Това предполага, че темпът на инфлация за масла и мазнини започва да се забавя.

За сравнение: увеличението на цените на маслата и мазнините, регистрирано между март 2021 г. и март 2022 г., е +18%, а между март 2020 г. и март 2021 г. е +1%.

*Масло и маслени продукти (масло, гхи и др.); маргарин (включително диетичен маргарин) и други растителни мазнини (включително фъстъчено масло); хранителни масла (зехтин, царевично масло, слънчогледово масло, памучно масло, соево масло, фъстъчено масло, орехово масло и др.); хранителни животински мазнини (свинска мас и др.)




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"