fbpx

България готви проект за създаване на Водородна долина

Възможностите за инвестиции в енергетика, базирана на зелен водород, автомобилната индустрия и минното дело, са трите области, представени от министрите на транспорта и на иновациите Христо Алексиев и Александър Пулев пред министъра на икономиката и планирането на Саудитска Арабия Файсал Ал-Ибрахим и водената от него делегация.

От разговорите става ясно, че България разработва водородна пътна карта, за да отвори иновативен сегмент, който е силно перспективен и ще отключи редица инвестиционни възможности.

Очакваме становището на Европейската комисия по подготвена стратегия за развитие на въглеродна икономика. Това ще даде зелена светлина за инвестиции в зелена енергия“, изтъква Христо Алексиев. Разработва се и проект за Водородна долина у нас, като страната ни се стреми да бъде един от лидерите в глобален мащаб.

По време на срещата министър Пулев е посочил, че има възможности за партньорство и инвестиции в автомобилния сектор, високотехнологични компании и въглеродно неутрални индустриални зони. Той подчертава, че автомобилостроенето е най-бързо растящият сектор в икономиката ни заедно с технологичния бранш.

В рамките на разговора вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев е подчертал, че логистичните вериги се променят в резултат на продължаващата вече година война в Украйна. „България е на кръстопът не само в направлението от Азия до Европа. В сътрудничество с Гърция развиваме и оста Север – Юг“, отбелязва той.

Заедно с Ал-Ибрахим са изразили общо мнение, че откриването на директна въздушна линия между София и Рияд през април е много добър знак за партньорството между двете страни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"