fbpx

България изостава в ЕС по заети в сферата на услугите

През 2020 г. услугите са били най-голямата икономическа дейност в ЕС, измерена като генерирана брутна добавена стойност (БДС). Те образуват 73% от общата БДС на ЕС, следвани от промишлеността и строителството (25%) и селското стопанство (2%), сочат данните на Евростат.

Във всички страни от ЕС услугите имат най-голямо тегло в икономиката, вариращо между 58% в Ирландия и 87% в Люксембург.

Начело в списъка, след Люксембург, са Малта (85%) и Кипър (84%), докато Полша (66%), както и Чехия и Словения (и двете 64%), са в другия край на скалата, където последна е Ирландия (58%).

България е по средата със 70.7% тежест на услугите в БДС.

Промишлеността и свързаните със строителството дейности имат значителни тежести в икономиките на Ирландия (41%), Чехия (34%), Словения (33%), Полша и Словакия (и двете с 31%). България и тук е по средата с 25.3%.

Страната ни обаче е сред първите в ЕС по принос на селското стопанство за БДС, макар тази дейност да генерира съвсем малка част от брутната добавена стойност.

Най-високите дялове са регистрирани в Гърция и Латвия (и двете 5%), следвани от Румъния, България, Унгария, Хърватия и Литва (всички 4%). От друга страна, земеделието е с най -нисък дял от общата БДС в страни като Люксембург, Малта, Белгия и Германия, където е под 1%.

Показателят брой заети лица в икономическите дейности отрежда предпоследно място на България в сферата на услугите (57.7). Първа е Нидерландия с 83.3, а средният показател за ЕС е 72.9.

Страната ни обаче е втора по процент заети в селското стопанство със 17.3 на сто при средно за ЕС 4.5%. Първа е Румъния с 21.4%, а на последно място е Люксембург с 0.8 на сто.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"