fbpx

България с най-ниският данък върху бирата в ЕС

Тъй като празненствата на Октоберфест приключват из целия континент, сега е чудесен момент да се разгледат данъците върху бирата в Европейския съюз, тъй като високите данъци върху бирата добавят към цената на всяка консумирана напитка, изтъква изданието Tax Foundation Europe, представяйки изследването си.

ЕС изисква от държавите-членки да налагат акциз върху бирата от най-малко 1,87 евро за 100 литра (26,4 галона) и степен на алкохолно съдържание. За стандартна бутилка от 330 мл (11,2 унции) бира с 5 процента алкохолно съдържание това означава минимален данък от 0,0309 евро. Само няколко държави-членки остават близо до тази минимална ставка; повечето страни избират да налагат много по-високи мита върху бирата. В тази връзка се оказва, че България е страната с най-нисък данък през 2024 година – €0,0316.

Някои държави варират данъчната си ставка, базирана на обема, пропорционално на алкохолното съдържание, а други определят една ставка за диапазон от алкохолно съдържание в бирата. За да може да бъде сравнено, изданието конвертира различните курсове в евро и прилага тези курсове към стандартна бутилка бира. Страните от ЕС налагат и данък върху добавената стойност (ДДС) като процент от продажната цена, който е отделен от акцизите и не е включен в представената карта.

Значителните различия в данъчните ставки на бирата между държавите-членки на ЕС са представителни за широкия диапазон в световното данъчно третиране на алкохола.

Финландия налага най-високия данък от 0,597 евро за бутилка бира от 330 мл, следвана от Обединеното кралство с 0,413 евро и Ирландия с 0,372 евро (0,403 долара). България налага най-ниския данък от €0,0316 на бутилка бира, следвана от Германия с €0,0325 и Люксембург с €0,0327.

Tax Foundation Europe

Промени от миналата година

  • Естония увеличава акциза си върху бирата от 12,70 евро на 13,34 евро на хектолитър за алкохолно съдържание през януари 2024 г., което възлиза на 0,01 евро повече на напитка.
  • Финландия намалява акциза си върху бирата от 38,05 евро на 36,20 евро на хектолитър през януари 2024 г., което възлиза на 0,03 евро по-малко на напитка.
  • Франция увеличава акциза си върху бирата от 7,82 евро на 7,96 евро на хектолитър за алкохолно съдържание през януари 2024 г., което възлиза на 0,04 евро повече на напитка.
  • Литва увеличава акциза си върху бирата от 8,60 евро на 9,46 евро на хектолитър за алкохолно съдържание през януари 2024 г., което възлиза на 0,014 евро повече на напитка.
  • Латвия увеличава своя акциз върху бирата от 8,20 евро на 9,00 евро на хектолитър за алкохолно съдържание през март 2024 г., което възлиза на 0,013 евро повече на напитка.

Няколко други държави от ЕС претърпяват промени в ставката на акциза си върху бирата – или чрез законови промени в лихвените ставки, или промени в обменния курс на тяхната валута към евро, което промени налагания данък за питие с по-малко от 0,01 евро. България е в тази група, като и през 2023 година остава с най-ниския данък върху бирата.

С оглед на представените данни изданието коментира:

Мотивите за акциза върху бирата са ясни. Правителствата облагат с данъци бирата и другия алкохол както за да обезсърчат хората да консумират алкохол, така и за да генерират приходи от широкообхватен, но социално презрян продукт. Данъците върху бирата обаче остават тъп инструмент за намаляване на вредите.

Европейското данъчно третиране на алкохола варира дори по-широко, отколкото само третирането на бирата. Най-общо казано, бирата се облага с по-високи данъци от виното, като няколко държави не налагат акциз на каквото и да е вино. Бирата обаче се облага по-леко от спиртните напитки.

Иновациите в алкохолната индустрия размиха съществуващите категорични линии. Занаятчийското пивоварство, с разнообразен вкусов профил и по-широка гама от алкохолно съдържание, революционизира бирената индустрия, експоненциално увеличавайки броя на бирите, достъпни за глобалните потребители. Малцовият ликьор, бира с по-високо съдържание на алкохол, сварена с допълнителен малц, със собственото си име е толкова ясна категория стратификатор. Много готови за пиене коктейли са дестилирани спиртни напитки, но след смесване на спиртната напитка с миксер, крайният продукт, който можете да закупите, има съдържание на алкохол, по-близко до бира, отколкото бутилка алкохол.

Пейзажът на алкохолните продукти се промени. Като такива трябва да внимаваме за промени в данъчната политика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"