fbpx

България с най-висок ръст на въглеродните емисии в ЕС

Според оценките на Евростат през 2022 г. емисиите на въглероден диоксид (CO2) в ЕС от изгаряне на изкопаеми горива (нефт и нефтопродукти, природен газ, въглища и торф) за енергийна употреба на територията на съюза са достигнали почти 2,4 гигатона (Gt), което показва спад от 2.8% спрямо предходната година.

През миналата година емисиите на CO2 от териториалното използване на енергия са намалели в 17 държави от ЕС. Най-голям спад е регистриран в Холандия (-12,8%), следвана от Люксембург (-12%), Белгия (-9,7%) и Унгария (-8,6%).

От друга страна, България регистрира най-голямо увеличение на емисиите на CO2 (+12%), следвана от Португалия (+9,9%) и Малта (+4,1%), сочат данните на Евростат, която показват още, че само на Германия се падат една четвърт от общите емисии на CO2 в ЕС от изгаряне на изкопаеми горива за използване на енергия. Италия и Полша (по 12,4%) и Франция (10,7%) са следващите в списъка на ЕС с най-големи източници на CO2 през 2022 г.

През 2022 г. обобщените данни показват, че емисиите на CO2 от твърди изкопаеми горива (въглища и нефтени шисти, с изключение на торф) леко са се увеличили на ниво ЕС (+3 процентни пункта; pp.), докато емисиите от нефт и петролни продукти остават приблизително същите ниво като през 2021 г. (+1 п.п.). От друга страна, емисиите на CO2 от природен газ намаляха значително (-13 процентни пункта), отразявайки, наред с други неща, усилията, положени от страните от ЕС за постигане на доброволната цел за намаляване на търсенето на газ, въведена през август 2022 г.

Емисиите на CO2 от използването на енергия имат основен принос за глобалното затопляне и представляват около 75% от всички причинени от човека емисии на парникови газове в ЕС. Миксът от горива, жилищните стандарти, икономическият растеж, броят на населението и транспортните и промишлени дейности са някои фактори, които влияят върху емисиите на CO2 от използването на енергия.

Емисиите на CO2 се отделят при изгаряне на изкопаеми горива. Например използването на вносен природен газ за производство на електроенергия води до увеличаване на емисиите в страната, която е внесла газа. За разлика от това, вносът на електроенергия не влияе на емисиите на страната, тъй като те се отчитат в страната, където е произведена електроенергията.

При един по-задълбочен анализ трябва да се вземе предвид целия внос и износ на различни първични и производни енергийни продукти, стоки с вградени емисии (като желязо и стомана), както и, в случай на транспорт, горивен туризъм (т.е. зареждане на превозно средство в една държава, но потребление на това гориво в друга държава).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"