fbpx

България с огромно изоставане от целите на ЕС за цифрова интензивност на предприятията

През 2023 г. 59% от предприятията в ЕС са достигнали поне основно ниво на цифрова интензивност. От малките и средни предприятия (МСП) през миналата година 58% са достигнали поне основно ниво на дигитална интензивност, докато делът на големите предприятия е 91%.

Евростат уточнява, че „Поне основно ниво на цифров интензитет“ – измерено чрез индекса на цифровия интензитет (DII) – включва използването на поне 4 от 12 избрани цифрови технологии, като AI технология, социални медии, облачни изчисления, управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM) или продажбите в електронната търговия да представляват поне 1% от общия оборот.

Поне основното ниво включва предприятия с ниско, високо и много високо ниво на индекса на дигиталната интензивност (DII), с изключение на много ниското ниво.

4,4% от МСП в ЕС са достигнали много високо ниво на цифрова интензивност, докато 19,6% са достигнали високо ниво. Повечето МСП регистрират ниски (33,8%) или много ниски (42,3%) нива на цифров интензитет.

На последните места отново са Румъния и България, като в северната ни съседка има най-много предприятия, характеризиращи се с много нисък цифров интензитет (72,1%), докато у нас са 70,6%. Освен това, в България следващото ниво – нисък интензитет покриват 19,6 от предприятията, с висок са само 8,1 и много висок – едва 1,6% от предприятията ни.

Най-големият дял от предприятията, достигнали много високо ниво на DII, е във Финландия (13,0%), Малта (11,4%) и Холандия (11,0%).

Според една от целите на Цифровото десетилетие повече от 90% от МСП в ЕС трябва да достигнат поне основно ниво на цифрова интензивност до 2030 г. Това означава, че миналата година МСП в ЕС са били на 32 процентни пункта (pp) разстояние от амбицията, поставена за 2030 г. в цифровото десетилетие.

В България в момента основно ниво са достигнали 29,3% от предприятията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"