fbpx

България се ангажира да гарантира безопасни цифрови технологии и услуги

България официално се ангажира да гарантира безопасността и надеждността на цифровите технологии и услуги, след като вицепремиерът Марияна Николова подписа Берлинската декларация за цифрово общество и цифрово управление, упълномощена от Министерски съвет.

Берлинската декларация за цифровото общество е изцяло в духа на европейските стратегии и политики, насочени към повишаване на сигурността, цифровата грамотност, борбата срещу престъпленията в цифрова среда, както и към гарантирането на равно участие в процеса на цифрова трансформация и защита на основните човешки права и ценности“, заявява Николова, цитирана от правителствената пресслужба.

В рамките на Берлинската декларация се запазва подходът на насоченост към отделния потребител, но се изтъква необходимостта от извеждането на администрациите като водещи при осъществяването на цифровите трансформации. Обръща се специално внимание на необходимостта от по-силно застъпване на основните човешки права при цифровизацията и гарантиране, че те се упражняват в баланс с другите свободи и права. Във фокуса на декларацията попадат също гарантирането на „дигиталния суверенитет“, както и въвеждане на механизми и създаване на правомощия за субектите на данни за контрол върху споделената информация и тяхната „цифрова следа“.

Инициативата стартира през юли 2020 г. едновременно с Германското председателство на Съвета на ЕС и цели да надгради подписаната през 2017 г. по време на Естонското председателство Талинска декларация за електронно управление.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"