fbpx

България се срива в класацията за конкурентоспособност

Институтът за развитие на управлението (IMD, Швейцария) публикува 36-ото издание на Световната класация за конкурентоспособност за 2024 г., чийто партньор в България е Центърът за изследване на демокрацията.

През 2024 г. страната ни заема 58-мо място от 67 държави. Продължителният спад от 10 позиции в сравнение с 2020 г. и 20 позиции в сравнение с 2009 г. (фиг. 1) прави българската икономика една от най-неконкурентоспособните в Европа, става ясно от заключенията на анализа.

Спрямо предходната година бележим най-висок спад по отношение на състоянието на инфраструктурата (от 54-то на 59-то място) и бизнес средата (от 62-ро на 65-то място).

Източник: Годишник на световната конкурентоспособност, 2024 г.

За трета поредна година обаче България отбелязва растеж в икономическата си ефективност (от 48-мо на 45-то място), основно благодарение на подобрените си макроикономически показатели като растящия реален БВП на глава от населението (фиг 2).

Източник: Годишник на световната конкурентоспособност, 2024 г.

От ЦИД отбелязват, че за да предотврати продължаващата стагнация в конкурентоспособността на България през 2025 г., българското правителство може да предприеме редица действия, сред които:

(а) да насочи публичната инвестиционна активност в инфраструктурни проекти, предназначени за развитието на водоснабдяването, градоустройството и енергоснабдителните мрежи, паралелно с приложението на ефективни механизми за скрининг на инвестициите;

(б) да подобри фискалната си дисциплина, която да продължи дезинфлационните процеси предоставящи възможност на страната за присъединяване към еврозоната най-късно през 2026 г;

(в) да ускори дигитализирането на администрацията, икономиката и образованието;

(г) да изгради ясна стратегия за това как пазарът на труда ще бъде подпомогнат с оглед на задълбочаващата се демографска криза и намаляващия растеж на заетостта.

Основни предизвикателства и възможности за подобряване на конкурентоспособността на България през 2024 г.

  • Продължителна политическа нестабилност, слабо върховенство на закона и ендемична корупция.
  • Забавено влизане в еврозоната и риск от загуба на средства от ЕС.
  • Влошаващ се бизнес климат: ниска конкурентоспособност и продуктивност, висок дял на неформалната икономика и присъствие в сивия списък на глобалния надзорен орган Financial Action Task Force (FATF).
  • Продължаващо намаляване на населението, свит пазар на труда и лоша инфраструктура.
  • Задълбочаване на социално-икономическите неравенства.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"