fbpx

България в световния топ 5 по тютюнопушене

Едва през 1950 г. е доказана връзката между тютюнопушенето и рака на белия дроб, въпреки че лекарите още в края на 19 век са го идентифицирали като потенциална причина. Оттогава много страни не насърчават тютюневите изделия в опит да намалят процента на тютюнопушене и последващите последици за здравето.

Изданието Visual Capitalist ранкира страните с най-висок процент на употреба на тютюн сред населението на възраст 15 и повече години, използвайки данни на Световната здравна организация, актуални до 2022 г.

В кои държави се пуши най-много?

В Науру почти половината от населението на възраст над 15 години употребява тютюнев продукт, което е най-високото ниво в света. Островът също има висок процент на затлъстяване и почти една трета от населението страда от диабет, поради лошото хранително разнообразие в хранителните доставки.

Под „употреба на тютюн“ се разбира димни и бездимни продукти; Visual Capitalist

Междувременно в страните на Балканите също се наблюдава висока честота на употреба на тютюн, което противоречи на общата европейска тенденция. Вкоренените културни норми, небрежните закони и евтините цигари са едни от най-често идентифицираните причини.

Данните сочат, че България и Сърбия, съответно на 5 и 6 място с с 40% пушачи от населението над 15-годишна възраст. Така попадаме в компанията на Науру, Мианмар, Карибати, Папуа Нова Гвинея. Следващата европейска държава е Хърватия, която е девета с 37%.

От друга страна, употребата на тютюн е много по-ниска в Америка и Субсахарска Африка.

В САЩ по-малко от един на всеки четирима възрастни пуши. Канада е дори с по-ниски показатели – 12% от населението. Но някои африкански страни (Нигерия и Гана) са чак надолу в едноцифрените числа, с 3%.

Отбелязва се и това, че мъжете пушат повече от жените в почти всяка страна по света.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"