fbpx

България в топ 3 на ЕС по производство на въглища

През 2022 г. производството и потреблението на въглища в ЕС продължава да нараства, достигайки съответно 349 милиона тона (+5% спрямо предходната година) и 454 милиона тона (+2%). Това възстановяване започна през 2021 г. и се дължи главно на лигнитни въглища, сочи изследване на Евростат.

ЕС е произвел 294 милиона тона кафяви въглища през 2022 г. (увеличение с 6% спрямо 2021 г.). Въпреки неотдавнашния скок, производството остава под цифрите отпреди пандемията през 2019 г. Днес кафяви въглища се произвеждат от 9 членки на ЕС, като Германия е водеща като основен производител. Миналата година Германия (131 милиона тона) представляваше около 44% от общото производство на кафяви въглища в ЕС. Другите държави-членки, произвеждащи кафяви въглища, са Полша (19%), България (12%), Чехия (11%), Румъния, Гърция, Унгария, Словения и Словакия.

Данните за потреблението на лигнитни и кафяви въглища са много подобни на производството, тъй като тези видове въглища обикновено не се търгуват, а се използват в страната за производство на електроенергия. Докато лигнитните въглища рядко са основно гориво за производство на електроенергия в страните от ЕС, то е такова в няколко страни от Западните Балкани. Въпреки това, през последните години делът на лигнитните въглища в производството на електроенергия намаля и в Западните Балкани, като водният и природният газ нарастват.

За каменните въглища – категория въглища с по-високо енергийно съдържание, производството в ЕС достигна почти 55 милиона тона през 2022 г., като в момента в ЕС остават само двама производители на каменни въглища: Полша и Чехия.

Потреблението на каменни въглища през 2022 г. достигна 160 милиона тона, с 11% по-малко от 2019 г. За разлика от кафявите въглища, каменните въглища се използват в други индустрии освен производството на електроенергия и следователно се търгуват и консумират от всички страни от ЕС с изключение на Малта. Полша (38%) и Германия (25%) представляват почти две трети от общото потребление на каменни въглища в ЕС през 2022 г., следвани от Италия, Холандия, Франция, Испания и Чехия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"