fbpx

България започва търсене на залежи от критични и стратегически суровини

Министерският съвет e одобри. 2,5 милиона лева за изпълнение на първия 12-месечен етап на националната научна програма „Критични и стратегически суровини за зелен преход и устойчиво развитие“.

От „Дондуков“ 1 съобщават, че програмата има за цел да осигури провеждането на фундаментални и научно-приложни изследвания за установяване потенциала на България за добив и преработка на суровини със стратегическо значение за националната и европейската икономика.

Те имат приложение в множество основни области на икономиката, като автомобилостроенето, стоманодобива, авиокосмическата промишленост, информационните технологии, здравеопазването и добиването на енергия от възобновяеми източници.

Предвижда се изпълнението на програмата да е за 5 години в периода 2024 – 2029 г. с общ бюджет от 8,5 милиона лева лв. От одобрените за първия етап 2,5 милиона лева, един милион лева са предназначени за закупуването на изследователска апаратура.

Очаква се чрез резултатите от програмата държавата и обществото ще бъдат подпомогнати при справянето с редица предизвикателства като осъществяването на плавен преход към възобновяеми енергийни източници, безотпадни технологии и преработката на първичните ресурси.

Допустими бенефициенти на средства по програмата са акредитирани висши училища, научни организации и Природонаучни и минераложки музеи, които трябва да сформират консорциум с водещ партньор Българската академия на науките, която да бъде координатор на програмата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"