fbpx

България заведе съдебен иск за €400 млн. срещу Газпром

България, чрез държавният газов доставчик „Булгаргаз“, е завела дело срещу руската компания „Газпром експорт“ пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж, пише „Дневник“.

Страната ни иска обезщетение от над 400 млн. евро за вреди, претърпени в резултат на едностранното преустановяване на доставките на природен газ през април 2022 г.

Припомня се, че през май 2024 г. от „Булгаргаз“ е изпратена покана до „Газпром Експорт“ за доброволно уреждане на претенцията съгласно договора между двете компании. Руската страна не е направила нищо за извънсъдебно разрешаване на въпроса, се казва в съобщението.

Както беше съобщено тогава, размерът на претенцията е определен въз основа на правен и финансов анализ, в подготовката на който са ползвани услугите и на международни адвокатски кантори.

Малко след започналата от Русия война в Украйна – след указ на президента Путин – Газпром поиска разплащания в рубли за газовите доставки, опитвайки се едностранно да промени съществуващите договори. България отказа, заплащайки суровината в долари, както е по договор. Последва внезапно спиране на газоподаването от руската страна.

„Дневник“ припомня, че миналия месец германската „Юнипер“ спечели арбитражно дело срещу „Газпром“ за над 13 млрд. евро за договорени, но неосъществени доставки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"