fbpx

Българите сред най-неудовлетворените в ЕС от освободното си време

През 2022 г. общото удовлетворение от количеството свободно време в ЕС възлиза средно на 6,8 точки въз основа на скала от 0 (изобщо не съм удовлетворен) до 10 (напълно удовлетворен). Резултатът е същият в сравнение с предишното проучване на Евростат през 2018 г.

В рамката на качеството на живот информацията за свободното време и социалните взаимодействия обхваща количествени и качествени аспекти. В проучването от 2022 г. на Ad hoc модула на EU SILC относно здравето и качеството на живот има общо 20 променливи, обхващащи теми от личното благополучие (удовлетвореност от различни области на живота, положителни и отрицателни чувства като щастие, приобщаване, и самота) към социално и културно участие.

11 страни от ЕС са получили 7,0 точки или повече за цялостно удовлетворение от количеството свободно време. Най-високите резултати са във Финландия (7,7), Дания и Словения (и двете по 7,5). Най-ниски резултати са отчетени в Гърция (5,5), България (5,7) и Кипър (6,2). Прави впечатление, че удовлетворението сред българите е почти непроменено от 2013 година, когато пак сме с 5.7, дори през 2018-та има лек спад до 5.6, за да се върнем отново на 5.7 през 2022-ра.

Данните показват още, че през 2022 г. домакинствата в ЕС без деца, които да издържат, са били по-удовлетворени от количеството свободно време (7,0 точки), отколкото домакинствата с деца на издръжка (6,4).

Изследването на удовлетвореността от количеството свободно време въз основа на образователните постижения разкрива интересна закономерност: колкото по-образовани (нива 5-8 от Международната стандартна класификация на образованието (ISCED)), толкова по-неудовлетворени са хората (6,6 точки).

Хората с прогимназиално образование (нива 0-2) отбелязват по-високо ниво на удовлетвореност (6,9), следвани от тези с гимназиално и след средно образование (нива 3-4) с 6,8 точки.

По отношение на възрастта, най-висок процент на удовлетвореност от количеството използвано  свободното време е регистриран сред по-възрастните хора (65 години и повече) със 7,6 точки, следвани от най-младата група (16-24 години) със 7,1. Хората на възраст от 25 до 64 години са най-малко доволни от свободното си време (6,4).

Както през 2018 г., така и през 2022 г. мъжете и жените имат еднакво ниво на удовлетвореност от количеството на свободното си време, средно 6,8.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"