fbpx

Българска делегация се запознава с търговските маршрути „Средна Азия – ЕС“

TRACECA ще проведе учебно-осведомително пътуване във връзка с възможностите за увеличаване на търговията по маршрута „Средна Азия – Европейски съюз“ през пристанищата на Каспийско и Черно море, съобщава blacksea-caspia.

Пътуването ще продължи от 16 до 24 май по маршрут Актау (Казахстан), Баку (Азербайджан), Тбилиси и Батуми (Грузия), като в него ще участват делегации от страните на Средна Азия, Азербайджан, България, Грузия и Турция.

Изтъква се, че в последно време правителствата на страните от Централна Азия отделят особено внимание на увеличаването на товаропотока през Каспийско море дотолкова, доколкото превозвачите се сбълскват с проблеми при транспортирането на свои товари по използваните до сега транзитни маршрути.

Повече от 40 представители на митнически и държавни органи от Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Турция и Узбекистан, а също така членове на Централноазитаското транспортно и логистично партньорство ще посетат пристанищата Алят и Курък на Каспийско море, а също така пристанище Батуми на Черно море, за да се запознаят с ценовата политика и с процесите на обработване на стоките, да осъществят аналитични изследвания и за съдействие на разработването на препоръки и за по-нататъшно опростяване на процедурите.

На участниците от България и Турция ще бъде предложено да изучат възможностите за осъществяване на нови международни автомобилни превози по тяхната територия, добавят от TRACECA.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"