fbpx

Българските крайбрежни води за къпане сред най-добрите в ЕС

По-голямата част от местата за къпане в Европа отговарят на най-строгите „отлични“ стандарти за качество на водата на Европейския съюз през 2022 г., сочи последният годишен доклад за водите за къпане, публикуван от Европейската комисия. Оценката, изготвена от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) в сътрудничество с Комисията, подчертава къде плувците могат да намерят най-чистите места за къпане в Европа това лято.

Качеството на водата в крайбрежните зони, които представляват две трети от всички места за къпане, като цяло е по-добро от това на вътрешните реки и езера. През 2022 г. 88,9% от крайбрежните места за къпане в ЕС са класифицирани като с отлично качество в сравнение със 79,3% от местата във вътрешността на страната.

През 2022 г. 95% от водите за къпане в Кипър, Австрия, Гърция и Хърватия отговарят на стандарта за „отлично“ качество. Освен това в Малта, България, Румъния, Словения и Люксембург всички оценени води за къпане са отговаряли поне на минималния стандарт за качество през 2022 г.

Всъщност България е седма в ЕС по качество на крайбрежните води за къпане. 89 крайбрежни води са с отлично качестгво, което е 92,7%, 7 (7,3%) са с добро качество, а по останалите три показателя – поносимо, лошо и невлизащо в класифициране страната ни няма крайбрежни води. Колкото до водите за къпане във вътрешността на страната, България има 4, като всичките са с отлично качество.

От ЕК изтъкват, че след приемането на Директивата за водите за къпане през 2006 г. делът на „отличните“ места е нараснал и се е стабилизирал през последните години между 85–89% за крайбрежните и 77–81% за вътрешните води за къпане. През 2022 г. той представлява 85,7% от всички води за къпане в ЕС. Минималните стандарти за качество на водата са изпълнени при 95,9% от всички води за къпане в ЕС.

Повече от 1800 европейски води за къпане, или 8%, се намират в градове с над 100 000 жители, предимно в Гърция, Франция, Италия и Испания. Те играят важна роля за качеството на живот в градовете, както и за екосистемните ползи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"